SpaceX, compania spațială condusă de Elon Musk a stabilit un nou record săptămâna trecută. În perioada vineri, 17 iunie – duminica, 19 iunie, compania a lansat și aterizat nu mai puțin de trei rachete Falcon 9, care au pus pe orbită 55 de sateliți noi. Acestea au fost zborurile comerciale cu numărul 158, 159 și 160 din istoria SpaceX și sunt așteptate încă 50 de zboruri înainte de sfârșitul anului 2022 pentru companie.
Vineri, SpaceX a lansat o misiune din Kennedy Space Center responsabilă pentru consolidare rețelei sale de internet, Starlink. Astfel, 53 de noi sateliți Starlink au fost puși pe orbită și aliniați pentru a completa constelația de sateliți care pot oferi internet oriunde în lume. În prezent, rețeaua nu este completă, aceste servicii putând fi accesate doar din anumite țări. Sunt în prezent nu mai puțin de 2.706 sateliți Starlink în orbita joasă a planetei.
Din 2022, Starlink este disponibil și în România, clienții locali putând să comande echipamentul de pe site-ul oficial. Această misiune a fost realizată cu o rachetă Falcon 9 care a ajuns deja la a 13a misiune, demonstrând încă o dată că rachetele refolosibile sunt o metodă eficientă de a călători în spațiu.
Sâmbătă, SpaceX a pus pe orbită cu ajutorul unei alte rachete Falcon 9 satelitul radar SARah 1, care aparține Germaniei. Acesta a fost lansat din baza Vandenberg a diviziei Space Force a armatei americane. Aceasta se află în California. Lansarea a avut loc la 22 de ore după cea de vineri.
În cele din urmă, duminică, la doar câteva ore distanță, o a treia rachetă Falcon 9 a decolat de la Cape Canaveral Space Force Station. Această lansare a avut loc pe timp de noapte, la ora locală 00:27, și a putut fi văzută pe cerul întunecat. Această misiune a pus pe orbită satelitul FM15, care aparține companiei Globalstar. Aceasta deține pe orbită un sistem de tip constelație, similar cu Starlink, însă pentru servicii de voce și date. FM15 este un satelit mai vechi, construit în urmă cu 10 ani, ca rezervă pentru sateliții care sunt deja pe orbită. Cu ajutorul acestuia, Globalstar ar putea crește capacitatea rețelei sale pentru multiple conexiuni simultane.
sursa: CBSNews