Cum vrea NASA să evite erupţia unui supervulcan şi să obţină energie verde ieftină

09.11.2017

Parcul Naţional Yellowstone din SUA este unul dintre cele mai frumoase din lume, dar adânc sub el se ascunde un pericol uriaş. Este vorba despre un supervulcan. Acesta este capabil să scoată la suprafaţă 1.000 de kilometri cubi de piatră şi cenuşă.

O astfel de erupţie ar face ca cerul să fie acoperit, temperaturile să scadă foarte mult, iar planeta să intre într-o iarnă prelungită, care are potenţialul de a elimina multe specii, printre care şi oamenii.

Această ameninţare este mai mare decât cea reprezentată de o cometă sau un asteroid. NASA propune o soluţie, prin care poate fi întârziată o astfel de erupţie şi obţinută energie verde la costuri mici.

Cercetătorii doresc să răcească cu apă sub presiune camerele subterane de lavă ale a cestor supervulcani, care încep la o adâncime de 10 km, iar apa caldă (350 de grade Celsius) rezultată să fie recuperată şi transformată în electricitate. Astfel, presiunea din adâncuri ar fi redusă, iar erupţia întârziată sau chiar evitată. Între 60 şi 70% din căldura generată în adâncuri de supervulcanul din Yellowstone ajunge la suprafaţă prin gheizere şi izvoare fierbinţi. Ce rămâne este prinsă în camerele de magmă. Când presiunea devine foarte mare, vulcanul erupe.

Un astfel de proiect ar costa, potrivit NASA, 3,5 miliarde de dolari. Pare mult, dar este o sumă foarte mică pe lângă cea cheltuită în fiecare an de SUA în scopuri militare – aproape 600 de miliarde de dolari în 2016.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult