Datele de pe ecranul computerului pot fi capturate „ascultând” cablurile HDMI

Datele de pe ecranul computerului pot fi capturate „ascultând” cablurile HDMI
Foto: Shutterstock

Un grup de cercetători în securitate informatică de la Universidad de la República Montevideo (Uruguay), a descoperit că este posibil să reproduci textul de pe ecranul unui computer ascultând semnalele emise de cablurile HDMI.

Santiago Fernández Emilio Martínez, Gabriel Varela și Pablo Musé Federico Larroca au publicat o lucrare pe serverul de preprinturi arXiv, în care descriu această descoperire.

În perioada ecranelor bazate pe CRT, hackerii au învățat rapid că nu era greu să traducă emisiile de radiații electromagnetice în imagini care să dezvăluie conținutul ecranului unui alt computer. Odată cu trecerea industriei la ecrane bazate pe LED, care folosesc cabluri HDMI, hackingul a devenit mult mai dificil din cauza semnalizării mult mai complexe. În acest nou studiu, echipa din Uruguay a descoperit că aplicarea Inteligenței Artificiale poate readuce această posibilitate.

Radiațiile emise de cablurile HDMI ar putea fi folosite pentru a fura informații de pe ecrane

Lucrarea a implicat captarea radiațiilor electromagnetice emise de cablurile HDMI ale unui computer. Apoi, oamenii de știință au antrenat un sistem AI oferindu-i eșantioane de ecran asociate cu semnale de radiație ce treceau prin cablul HDMI al computerului. În timp, sistemul a devenit din ce în ce mai capabil să descifreze textul afișat pe ecran.

Testările au arătat că sistemul poate reconstrui textul de pe un ecran aleatoriu cu o precizie de 70%. Suficient de bine, sugerează echipa de cercetare, pentru ca majoritatea oamenilor să înțeleagă esența textului de pe un ecran. De asemenea, ei observă că sistemul este probabil suficient de precis pentru a fura parole, date sensibile sau, în unele cazuri, comunicații criptate. Cercetătorii au descoperit că pot îmbunătăți rezultatele folosind software de recunoaștere a textului după ce acesta a fost descifrat, notează Tech Xplore.

Majoritatea oamenilor nu ar avea de ce să-și facă griji

Echipa sugerează că hackerii au realizat probabil deja cercetări similare, ceea ce înseamnă că o astfel de tehnică de captare a ecranului este probabil deja folosită împotriva utilizatorilor. Tot ce ar fi nevoie, notează ei, este hardware capabil să capteze radiațiile electromagnetice emise de cabluri, amplasat lângă o clădire, cum ar fi pe bancheta din spate a unei mașini.

Cercetătorii adaugă că majoritatea oamenilor nu sunt în pericol în fața unui astfel de atac, din cauza abilităților tehnice necesare. În schimb, sugerează că este mult mai probabil ca o entitate guvernamentală sau corporativă să fie vizată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult