Telescopul spațial James Webb este una dintre invențiile care au capacitatea să schimbe radical știința. Vehiculul spațial este capabil să realizeze imagini la calitate foarte mare ale unor elemente îndepărtate din spațiu.
Prima serie de fotografii color primite de la telescop nu impresionează doar prin frumusețe, ci și prin detaliile relevate. În una dintre fotografii astronomii au observat o galaxie, care pare să fie de tip spirală, imortalizată din lateral.
Galaxia apare în colțul din stânga sus al unei imagini cu nebuloasa Caldwell 74, un nor masiv de praf stelar și gaz situat la o distanță de 2.000 de ani lumină de Pământ.
Astronomul Karl Gordon, de la NASA, a crezut că detaliul care apare în imagine este tot o parte a nebuloasei și a făcut chiar pariu că are dreptate. După ce au studiat mai bine datele, el și colegii lui au constatat că Gordon s-a înșelat. Galaxia a fost fotografiată accidental de telescop. A fost un fel de „photobombing” petrecut în spațiu.
Descoperirea ei îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum sunt dispuse stelele în galaxii.
Telescopul spațial James Webb a fost dezvoltat de NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială din Canada (CSA). Succesorul celebrului Hubble a fost lansat în spațiu pe 25 decembrie 2021.
Telescopul poartă numele lui James E. Webb, administratorul NASA din perioada 1961 – 1968. El a jucat un rol important în programul Apollo, care a dus primii oameni pe Lună în 1969.
Telescopul, care a costat 10 miliarde de dolari, se află acum la o distanță de 1,6 milioane de kilometri de Pământ.
Puteți vedea primele imagini primite de la James Webb pe site-ul NASA.
Sursa: Business Insider