Cei trei taikonauți (astronauți chinezi) care au petrecut ultimele șase luni la bordul noii stații spațiale chineze Tiangong, s-au întors pe Pământ. Aceștia fac parte din al doilea echipaj care a ajuns pe această stație spațială, și au reușit să doboare câteva noi recorduri pentru programul spațial chinez. Capsula s-a întors pe planetă la nouă ore de la deconectarea de modulul Tianhe, lansat în spațiu anul trecut, aterizarea având loc în regiunea autonomă Mongolia Interioară din China, sâmbătă, 16 aprilie.
Misiunea spațială Shenzhou 13 a avut parte de mai multe premiere și recorduri stabilite pe parcursul celor șase luni. Aceasta a fost cea mai lungă misiune spațială realizată de China, dar și prima în care un taikonaut de sex feminin, Wang Yaping, a mers pe o stație spațială. De asemenea, aceasta a fost prima taikonaută care a ieșit în spațiu, în afara modulului Tianhe. Yaping a fost însoțită în cadrul misiunii de taikonautul Ye Guangfu și comandantul Zhai Zhigang.
În total, pe parcursul celor șase luni în spațiu, au avut loc două ieșiri în afara stației, au fost realizate multiple experimente științifice și s-au ținut inclusiv două cursuri live cu studenți de pe Pământ.
Planul Chinei este ca stația Tiangong să fie finalizată înainte de sfârșitul acestui an. În total, pentru construcția acesteia, vor avea loc 11 misiuni. Următoarea misiune cu echipaj uman va porni în luna iunie. Pe lângă modulul Tianhe, deja pus pe orbită, vor mai fi atașate în următoarele câteva luni alte două module, care vor completa design-ul actual al stației spațiale.
Ce nu au reușit să doboare încă taikonauții este recordul pentru cel mai lung timp la bordul unei stații spațiale. Acel record este în continuare deținut de Mark Van de Hei, astronaut NASA, care a petrecut 355 zile consecutive în spațiu în cadrul unei singure misiuni.
sursa: Space