Oamenii nu au poluat doar suprafața planetei și aerul, ci și zona din apropierea Pământului, iar gunoiul spațial reprezintă deja o mare problemă. Zeci de mii de bucăți de sateliți, rachete și alte vehicule spațiele orbitează în jurul planetei și pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcționare sau viitoarele lansări. Cele mai mari bucăți sunt de mărimea unui autobuz și sunt resturi ale rachetelor care au dus capsule sau sateliți în spațiu.
Un studiu realizat de compania RS Components arată care sunt țările responsabile de această problemă. Potrivit Space-Track.org, sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm.
Pe primul loc, potrivit datelor Space-Track.org, se situează Rusia, cu 14.403 piese de gunoi spațial, iar pe doi SUA, cu 8.734 de bucăți. Urmează China (4.688), Franța (994) și India (517). Marea Britanie este răspunzătoare pentru o singură piesă. Avea patru, dar trei au reintrat în atmosferă, unde au fost distruse.
Bucățile, chiar și cele mici, pot provoca pagube serioase. În 2016, un mic obiect din spaţiu a făcut o gaură de 40 de cm în satelitul Sentinel-1A al ESA. Vehiculul spațial este parte a Programului Copernic, cel mai mare proiect de observaţie a Terrei din istorie. Satelitul scanează cu ajutorul tehnologiei radar suprafaţa planetei şi trimite date la sol.
Unele resturi spațiale reintră în atmosferă și ard sau cad la suprafața solului ori în oceane, dar altele rămân și trebuie înlăturate cumva în viitor. Au fost propuse mai multe tehnologii de neutralizare a acestor gunoaie, de la lasere puternice și până la sateliți înzestrați cu gheare.
La cele 30.000 de obiecte cu diametru mai mare de 10 cm se adaugă până la 500.000 mai mici, potrivit NASA.