Bazat pe tehnologia DeepFake, MyHeritage oferă un serviciu care s-ar plia foarte bine cu ofertele caselor de servicii funerare, vizând de această dată reanimarea digitală a rudelor și membrii familiei, morți de mai multă vreme.
Cu nume bine ales, DeepNostalgia este un site care trece peste aspectele macabre din jurul „învierii” digitale a morților, oferind vizitatorilor o modalitate de a-și cunoaște rudele de mult decedate, altfel decât prin imaginea statică a unei poze lipite pe piatra de mormânt.
Nu chiar atât de complicată pe cât ar părea, metoda presupune „lipirea” feței din poza furnizată de client peste o animație 3D predefinită, redând mișcările unui subiect real. Faptul că imaginea sursă este o poză alb-negru nu face decât să contribuie la impresia finală, chiar dacă lipsa unui set complet de imagini față-spate restrânge libertatea de mișcare și mimica facială.
Reacționând la trendul DeepFake, autoritățile din Marea Britanie caută să interzică crearea animațiilor de acest tip fără consimțământul părților implicate. Rămâne de văzut cu vor fi aplicate aceste reguli în cazul persoanelor de mult decedate.
Autorii MyHeritage precizează că au omis în mod deliberat vorbirea în cadrul serviciului oferit „pentru a preveni abuzul, cum ar fi crearea de videoclipuri deepfake cu oameni vii”.
„Această caracteristică este destinată utilizării nostalgice, adică pentru a readuce la viață strămoșii iubiți”, a scris în întrebările frecvente despre noua tehnologie.
Administratorii site-ului recunosc, totodată, că „unii oameni iubesc funcționalitatea MyHeritage și o consideră magică, în timp ce alții o consideră înfiorătoare și nu o plac”.
„Rezultatele pot fi controversate și este greu să rămâi indiferent față de această tehnologie”.
Tehnologia din spatele Deep Nostalgia a fost dezvoltată de firma israeliană D-ID. Compania a folosit inteligența artificială și și-a antrenat algoritmii folosind clipuri video pre-înregistrate ale unor oameni vii, care își mișcau fața și gesticulează exact mimica observată în clipurile simulate.