Roverul Perseverance a plecat la drum însoțit de un companion. Botezată Ingenuity, aceasta este prima dronă-elicopter proiectată pentru zbor controlat în atmosfera altei planete. Curând, vom putea admira și peisaje marțiene fotografiate de la înălțime, obținute cu prima Dronă proiectată pentru a zbura neasistat în atmosfera altei planete.
Planul este ca, odată desprinsă de roverul Perseverance, drona Ingenuity să zboare până la 90 de secunde în atmosfera marțiană. La început vor fi zboruri scurte, de testare, iar pe măsură de inginerii NASA devin mai încrezători în capabilitățile mașinăriei vor fi încărcate și rute mai îndrăznețe, acoperind distanțe și altitudini mai mari.
Fără posibilitatea de mai reveni la platforma de lansare, Ingenuity va trebui să se bazeze exclusiv pe panourile solare pentru realimentare, ceea ce implică pauze de mai multe zile între zboruri. Comparat zborurilor terestre, cele făcute în atmosfera planetei Marte se desfășoară la o presiune de numai 1% din cea a atmosferei terestre. Din fericire, gravitația resimțită de drona ultra-ușoară este numai 38% din cea a Pământului, ceea ce reduce puțin dificultatea misiunii. Chiar și așa, cele două elice din fibră de carbon trebuie să se rotească la o viteză de aproximativ 2400 RPM, foarte mare dacă ne raportăm la diametrul acestora.
Ideal ar fi ca aparatul de zbor prevăzut cu panouri solare și sisteme integrate de termoreglare să supraviețuiască cel puțin câtorva nopți marțiene, la temperaturi care pot scădea chiar și la -90°C. Cu bateriile reîncărcate de soare, Ingenuity ar trebui să zboare de mai multe ori, transmițând poze, secvențe video și măsurători științifice care să adauge la bagajul de cunoștințe pe care îl deținem deja despre planeta Marte.
Presupunând că solul accidentat nu pune probleme prea mari la finalul primului zbor, iar hardware-ul experimental rezistă provocării, cercetătorii NASA speră la măcar patru zboruri reușite, posibil, mai multe.
Cu greutate de aproximativ 2 kg, Ingenuity este susținut cu două elice care se rotesc în sensuri opuse, eliminând nevoia pentru „coada” tradițională de elicopter. Aparatul a fost testat deja într-o cameră de vid, simulând atmosfera rarefiată a planetei Marte și condițiile de gravitație redusă.
La fel ca roverul Perseverance, drona Ingenuity împrumută multe dintre tehnologiile de ultimă generație dezvoltate pentru vehicule autonome. Ambele vehicule sunt capabile să analizeze împrejurimile folosind inteligență artificială, alegând cea mai eficiență și sigură rută de abordat, cu minime intervenții din partea operatorilor NASA.