O echipă de cercetători din Elveția a dezvoltat o podea avansată, bazată pe un material de construcție tradițional, lemnul.
Tehnologia folosește un strat de silicon care include nanocristale și este capabilă să producă energie suficientă pentru a alimenta becuri LED sau electronice mici.
Stratul de silicon se aplică pe podele din lemn. Două scânduri de lemn sunt prinse ca într-un sandviș între electrozi. Acestea devin încărcate pozitiv în urma unui fenomen numit efectul triboelectric, care apare atunci când electronii sunt transferați de la un obiect la altul.
Pentru a accentua efectul, cercetătorii de la Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology), conduși de Guido Panzarasa, au acoperit o bucată de lemn cu un tip de silicon care atrage electroni la contact, iar cealaltă bucată cu silicon cu nanocristale, care are tendința să piardă electroni.
Experimentele au arătat că cel mai bun lemn pentru noul tip de podea este molidul, obținut prin tăierea radială (debitarea se realizează într-un plan perpendicular pe inelele anuale, iar textura obținută apare sub formă de linii paralele). Acesta a generat cu 80% mai multă electricitate decât lemnul natural.
O suprafață de podea care folosește noua tehnologie, mai mică decât o coală A4, a produs suficientă electricitate pentru a aprinde un mic bec LED sau pentru a alimenta un calculator de buzunar.
Electricitatea produsă astfel poate fi stocată în baterii. Tehnologia mai trebuie, însă, să fie rafinată înainte de a intra în producție.
Sursa: The Guardian
CITEȘTE ȘI:
Video Go4it: Mini-turbina eoliană oferă energie în locuri fără electricitate
VIDEO: Powerpod este o turbină eoliană portabilă și puternică, de dimensiunile unui butoi de bere