SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, a fost prima din lume care a demonstrat tehnologia rachetelor care aterizează înapoi pe Pământ după lansare în urmă cu câțiva ani. Între timp, aterizarea rachetelor Falcon 9 nu mai este deloc ceva neobișnuit, ba chiar a devenit un soi de rutină, SpaceX având deja la activ multiple lansări anuale în care recuperează rachetele și le refolosește în misiunile următoare. Astfel, vestea că o rachetă nu a putut fi recuperată după o lansare de succes devine astfel o ieșire din această rutină.
Cea mai recentă lansare SpaceX a fost dedicată sateliților din constelația Starlink, pe care compania o construiește pentru a putea oferi servicii de internet rapid oriunde pe suprafața planetei. Compania a lansat astfel încă 60 de sateliți ieri noapte, iar lansarea a fost una de succes, sateliții fiind cu succes poziționați pe orbită pentru a consolida infrastructura de internet wireless.
Din păcate însă, aterizarea rachetei Falcon 9 pe platforma „Of Course I Still Love You”, cea folosită pentru majoritatea lansărilor din ultima perioadă, nu a fost una de succes. Nu este momentan clar din ce cauză, însă racheta nu a reușit să se stabilizeze complet și a căzut în ocean.
Racheta Falcon 9 pierdută în cadrul acestei misiune avea codul serial B1059 și fusese deja folosită în alte patru misiuni: două SpaceX Dragon Cargo, care au aprovizionat cu succes Stația Specială Internațională în decembrie 2019 și martie 2020, punerea în orbită a altor sateliți Starlink și a unui satelit argentinian în iunie 2020 și în cele din urmă lansarea unui satelit spion pentru guvernul SUA.
Urmează o nouă lansare de sateliți Starlink chiar săptămâna aceasta, probabil miercuri, 17 februarie, folosind o altă rachetă Falcon 9.
sursa: Slashgear