Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum

27.10.2021
Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum
Foto: Pixabay

Când vine vorba de poluare, lumea se concentrează pe scăderea consumului de combustibili fosili și reducerea emisiilor de CO2, dar există, în natură, o amenințare mult mai mare. Cercetătorii au avertizat, în cadrul evenimentului Plastic Health Summit 2021, că mai avem doar 9 ani în care putem acționa împotriva acestui material dăunător pentru planetă.

Maria Westerbos, director al Plastic Soup Foundation, a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să declare poluarea cu plastic „stare de urgență medicală”.

În 2020, o echipă de cercetători a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane. Dacă nu acționăm acum, a spus Westerbos, răul provocat de poluarea cu acest material va fi ireversibil până în 2030. Organizația, situată în Olanda, a transmis că plasticul afectează sănătatea umană, a animalelor și a plantelor într-o mulțime de moduri.

Oamenii pot fi afectați direct de unele substanțe conținute de material, precum mercurul sau plumbul. O altă substanță comună în plastic, DEHP, este cancerigenă. Alte toxine sunt asociate cu defecte la naștere, probleme de dezvoltare la copii sau sisteme imunitare compromise, potrivit National Association of Geoscience Teachers.

Poluare cu plastic: Există soluții, dar nu se investește suficient

Plasticul afectează puternic și animalele. Recent, o echipă de cercetători a descoperit că o larvă de insectă a început să folosească materialul, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia. Deși pare neînsemnat, acest lucru ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri, lacuri și bălți. Cercetătorii au recoltat microparticule de plastic și în zăpada de pe Muntele Everest, cel mai înalt din lume.

Din fericire există inițiative de eliminare a plasticului din natură, dar acestea nu sunt suficiente.

Un robot autonom, BeBot, curăță plajele de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni. Totodată, un nou tip de navă poate colecta eficient plasticul din oceane. „Manta” este un cataraman ecologic capabil să culeagă materialul, care este apoi reciclat la bord.

Sursa: Inhabitat

CITEȘTE ȘI:

Cât dioxid de carbon absoarbe din atmosferă stația Orca, cea mai mare din lume

Noul mouse Microsoft conține plastic reciclat din oceane

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult