După moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis, proteste de amploare au izbucnit în SUA, iar forțele de ordine au folosit arme considerate neletale, inclusiv gloanțele de cauciuc.
Pe internet au apărut mai multe imagini cu persoane rănite grav de aceste gloanțe, care sunt foarte periculoase. Unii experți susțin că aceste dispozitive ar trebui să fie interzise din dotarea forțelor de ordine. Printre victime se numără Linda Tirado, fotograf și activist pentru drepturile omului, care și-a pierdut un ochi după ce a fost împușcată zilele trecute cu un glonț de cauciuc. Aceste gloanțe au fost folosite și în România de jandarmi, în 2018, în timpul protestelor din 10 august.
Nu sunt toate „de cauciuc”
Deși se numesc gloanțe „de cauciuc”, aceste proiectile sunt realizate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv plastic și silicon, transmite Prevention. Potrivit unui studiu publicat în 2017 în BMJ Open, sunt produse 75 de modele diferite de gloanțe de cauciuc, în SUA, China sau Brazilia. În ciuda popularității lor în rândurile forțelor de ordine, producția gloanțelor de cauciuc este puțin reglementată la nivel internațional. Există modele care sunt realizate din metal învelit în spumă tare sau din cauciuc cu un miez de metal.
Americanii au început să folosească aceste cartușe în anii 1960, în timpul Războiului din Vietnam. Astăzi, dispozitivele sunt folosite frecvent pentru a controla mulțimile în timpul protestelor care devin violente.
Pacient: E ca și cum te-ar lovi cineva tare cu bâta de baseball
Rohini Haar, un expert în dispozitive folosite de forțele de ordine, autor al cărții „Lethal in Disguise: The Health Impacts of Crowd-Control Weapons”, spune că un glonț de cauciuc are o viteză aproape la fel de mare ca a unuia metalic atunci când iese de pe țeava armei, iar de aproape acesta poate provoca răni grave și chiar moartea victimei. Totuși, comparativ cu gloanțele standard, gloanțele de cauciuc sunt imprevizibile și nu se duc mereu acolo unde țintește cel care trage.
Please help out my best friends girlfriend got shot in the face with a rubber bullet during a peaceful protest pls rt anything helps https://t.co/n2o7IU1Rzo pic.twitter.com/OS8WgS6mIi
— truth (@SaucyRavioIi) June 1, 2020
Oamenii care au fost loviți cu gloanțe de cauciuc spun că incidentul este foarte dureros. E ca și cum ai fi lovit foarte tare cu o bâtă de baseball, a declarat un pacient pentru Ashley Larrimore, un medic din Ohio care a tratat pacienți răniți de forțele de ordine în timpul protestelor recente din SUA. Ea spune că aceste proiectile provoacă leziuni ale pielii, tăieturi, vânătăi și chiar fracturi de oase. În zonele mai vulnerabile, precum capul sau gâtul, rănile sunt mai grave și pot duce la deces.
Un studiu realizat în 2017 pe 2.135 de răni cauzate de gloanțe de cauciuc a arătat că 71% din cazuri erau severe. Datele au relevat că 53 de oameni au murit din cauza rănilor, iar 15% dintre pacienți au rămas cu dizabilități permenante.
„Să numești gazele lacrimogene și gloanțele de cauciu arme neletale este fundamental greșit”, a declarat, pentru Wired, Rohini J. Haar, medic la urgențe în cadrul Kaiser Medical Center din Oakland.
CITEȘTE ȘI: