UPDATE: În ciuda amenințărilor recente, în care liderul Roscosmos, Yuri Borisov, susținea că Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională „după” 2024, se pare că acel eveniment va întârzia. Conform Reuters, Rusia a informat reprezentanții NASA că intenționează să rămână pe ISS cel puțin până în 2028, când ar putea să se mute pe noua stație rusească ROSS. Această dată este mult mai aproape de momentul în care Stația Internațională se va apropia de sfârșitul „vieții” sale, aceasta urmând să fie coborâtă în Oceanul Pacific în 2030.
Încă de la începutul invaziei din Ucraina, Rusia a amenințat partenerii americani și Europeni că impunerea sancțiunilor asupra sa va duce la sfârșitul parteneriatului pentru Stația Spațială Internațională. Fostul director al Roscosmos, Dimitry Rogozin, demis recent, doar a sugerat încetarea parteneriatului, însă înlocuitorul său pus de Vladimir Putin în funcție, Yury Borisov, a repetat aceste amenințări. Acesta a venit și cu un termen pentru momentul părăsirii stației spațiale: anul 2024.
Se pare că Rusia se pregătește de părăsirea ISS, dar și pentru a-și continua eforturile de explorare a spațiului, însă pe cont propriu:
„Știți că lucrăm în cadrul unei înțelegeri internaționale de cooperare la Stația Spațială Internațională. Desigur, ne vom îndeplini toate obligațiile către partenerii noștri, dar decizia de a pleca de pe această stație după 2024 a fost luată. Cred că la acel moment vom putea începe să asamblăm stația orbitală rusească”, a declarat Borisov într-o întâlnire oficială cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Planul este ca Rusia să plece de pe ISS și să pună bazele ROSS (Russian Orbital Space Station), un efort pe cont propriu, similar cu ceea ce construiește și China de câțiva ani deja. ROSS va deveni obiectivul principal al programului spațial Roscosmos. Primele schițe ale stației rusești au fost deja publicate pe Telegram de Borisov.
TASS va prelua responsabilitățile de construcție pentru primul modul al ROSS, care ar trebui să fie gata până în 2025. Dezvoltarea acestui modul nu va fi pornită de la zero, întrucât va fi bazat pe planurile deja realizate pentru o nouă unitate de energie și cercetare, gândită inițial pentru montarea pe ISS în 2024.
Rusia încearcă cel mai probabil să pună astfel presiuni pe partenerii săi internaționali de pe ISS să slăbească din sancțiunile impuse asupra țării. În urma sancțiunilor, Rusia nu va mai putea dezvolta noi echipamente pentru a fi lansate în spațiu, precum sateliți și alte dispozitive care necesită cipuri bazate pe tehnologii americane. Rusia a amenințat și că va opri furnizarea de motoare pentru rachete către NASA, dar există deja alternative de origine americană din sectorul privat la care agenția poate apela.
Conform NASA, „niciun partener ISS nu are capabilitatea în prezent de a funcționa fără celălalt”, sugerând că nicio națiune nu deține resursele sau echipamentele necesare pentru a-și stabili o stație pe cont propriu.
Stația Spațială Internațională este programată pentru închidere în anul 2030, urmând să fie prăbușită controlat în Oceanul Pacific. NASA dorește ca după ISS să lase loc companiilor private pentru a pune pe orbită noi stații spațiale comerciale.
sursa: Gizmodo