Un laborator de stat din Rusia va studia virusurile descoperite în animalele extrase în stare bună de conservare din permafrost.
Laboratorul Vektor, din Siberia, a transmis că intenționează să descopere paleovirusuri și să desfășoare cercetări avansate în evoluția virusurilor.
Cercetările sunt realizate în parteneriat cu Universitatea Federală din Nord-Est, Iakutsk. Activitatea a început prin studierea țesuturilor extrase dintr-un cal preistoric, despre care se crede că are o vechime de 4.500 de ani.
Citește și: Bacteria E. coli, modificată în laborator pentru a converti CO2 în biocombustibil
Mostre similare vor fi extrase din rămășițe de mamuți, reni, rozătoare și alte animale preistorice.
Cercetări ale bacteriilor descoperite în aceste animale sunt făcute deja. „Realizăm studii pe paleovirusuri pentru prima dată”, a declarat Maxim Cheprasov, șeful laboratorului muzeului din cadrul universității.
Laboratorul Vektor este unul controversat. În perioada sovietică a fost folosit pentru dezvoltarea de arme biologice. Totodată, acesta este unul dintre singurele două laboratoare din lume care dețin virusul care produce variola, o boală contagioasă și extrem de periculoasă.
Sunt voci care susțin animalele din permafrost nu ar trebui scoase din „mormintele” lor înghețate, deoarece virusurile pe care le conțin ar putea declanșa pandemii grave, pe care nu le putem combate.
Vektor a dezvoltat și un vaccin împotriva coronavirusului, numit EpiVacCorona. Acesta a primit în octombrie 2020 undă verde pentru a fi folosit în Rusia.
Sursa: The Guardian
CITEȘTE ȘI:
Descoperire neașteptată făcută de cercetători sub gheața din Antarctica, la 900 m adâncime