O echipă de cercetători ai Universităţii Cardiff au descoperit un posibil remediu împotriva cancerului de prostată, sân, plămâni şi posibil alte tipuri de cancer, bazat pe folosirea unei unui tip de celulă imunitară produsă chiar de organismul uman.
Principala soluţie de apărare împotriva infecţiilor, sistemul nostru imunitar propriu organismului uman este de mult timp văzut ca o posibilă armă împotriva celulelor canceroase. Problema este că, fiind derivate din celulele sănătoase ale corpului uman, celulele canceroase nu sunt recunoscute cu uşurinţă de sistemul imunitar ca reprezentând un pericol la adresa organismului. Încercând să depăşească acest obstacol, oamenii de ştiinţă caută de mult timp modalităţi „neconvenţionale” pentru „reprogramarea” sistemul imunitar astfel încât să atace în mod natural tumorile.
Potrivit experţilor de la Universitatea Cardiff, soluţia ar putea veni din partea unei variaţii până de curând nedescoperită a aşa numitelor T-cell – celule imunitare specializate în identificarea şi neutralizarea corpurilor străine infiltrate în organism, fie că acestea sunt simple particule de materie inertă (ex. pigmenţii din cerneala pentru tatuaje) sau microbi periculoşi. Diferenţa este că această variantă de celulă T poate identifica şi celule canceroase, teoretic, putând fii folosită pentru a vindeca o gamă largă de cancere fără a recurge la substanţe chimice nocive pentru organism în ansamblu (aşa numitele citostatice).
„Există o şansă aici pentru a trata fiecare pacient”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC. Potrivit acestuia, descoperirea făcută „creşte şansele dezoltării unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, apelând la un singur tip de celule T care ar putea să distrugă multe tipuri diferite de cancer întâlnite la toată populaţia.”
Toate celulele T sunt prevăzute la suprafaţă cu „receptori”, similare unor chei care se activează la detectarea anumitor semnături chimice, corespunzătoare unor categorii de molecule diferite de cele proprii organismului uman. În cazul de faţă, celulele T nou descoperite includ un receptor care interacţionează şi o moleculă numită MR1, prezentă de obicei la suprafaţa fiecărei celule din corpul uman. În cazul celulelor canceroase, molecula MR1 prezintă modificări care pot fi detectate de această celulă imunitară. Potrivit testelor de laborator, tratamentul ar putea fi eficient împotriva cancerului pulmonar, de piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi şi celule de col uterin. Cel mai important, anticorpii proprii corpului uman lasă neatinse ţesuturile sănătoase.
Terapia împotriva cancerului bazată pe celule T există de ceva timp, dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului aducând unele dintre cele mai mari progrese în domeniu. Problema este că acest tip de abordare trebuie personalizată pentru fiecare caz în parte, costurile per pacient fiind enorme. În plus, tratamentul funcţionează doar pentru un număr limitat de tipuri de cancer, la care poate fi „programată” o ţintă clară pe care celulele T să o poată detecta şi ataca.
Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T – un medicament viu produs prin inginerie genetică a celulelor T proprii pacientului, care odată injectat în organism poate detecta şi distruge cancerul. CAR-T poate avea rezultate spectaculoase, aducând pacienţi de la stadiul de boală terminală la remisiune completă.
Folosind varianta de celulă T recent descopertă, este posibil ca tratamentul de tipul CAR-T să fie adaptat pentru a funcţiona ca un remediu „universal” pentru cancer, calibrat pentru a recunoaşte o variaţie a moleculei MR1 întâlnită în majoritatea formelor de cancer.