Apple a lansat un nou iPad pentru studenţi şi multe aplicaţii pentru sălile de curs

27.03.2018
Apple a lansat un nou iPad pentru studenţi şi multe aplicaţii pentru sălile de curs

Apple a ţinut în această seară un eveniment de lansare în Chicago, unde a prezentat noile sale inovaţii în domeniul educaţiei. Alături de noi aplicaţii şi tehnologii pe care profesorii le pot folosi în sălile de clase, compania a prezentat şi hardware nou, menit să îmbunătăţească experienţa de predare a profesorilor cât şi să încurajeze asmilarea informaţiilor de către studenţi. Astfel am primit un nou iPad îmbunătăţit şi câteva accesorii pentru acesta.

Noul iPad a primit cea mai mare atenţie din partea companiei, fiind prezentat sub numele „The new 9.7” iPad”. Acesta ar putea fi considerat iPad-ul de generaţie a şasea (sau a opta, dacă luăm în calcul modelele Air) şi vine cu hardware mai puternic decât modelul de anul trecut. Acesta face trecerea la chipset-ul Apple A10 Fusion, care a debutat pe iPhone 7, înlocuind astfel cipul A9. Acesta mai are în plus suport pentru stylus-ul Apple Pencil, însă în rest pare să fie similar.

iPad-ul vine în trei culori: space grey, silver şi gold, beneficiază de acelaşi display retina cu rezoluţie 2.048 x 1.536 pixeli, cameră iSight de 8 megapixeli şi FaceTime Camera HD, se laudă cu 10 ore de autonomie şi beneficiază de difuzoare stereo. Varianta 4G va beneficia de un modem capabil să atingă viteze de 300 Mbps. Cu un preţ de pornire de 329 dolari pentru utilizatorii de rând şi de 299 dolari pentru instituţiile de învăţământ, aceasa ar putea fi cea mai atractivă tabletă de pe piaţă luând în considerare raportul performanţă/preţ.

Odată cu noul iPad, Apple a dezvăluit şi câteva noutăţi pe partea de software. În primul rând, suita iWork pentru iOS primeşte un update pentru a putea fi folosită alături de Apple Pencil (stylus-ul costă în continuare 99 dolari). Astfel, utilizatorii pot face adnotări în documente, acestea putând fi ataşate chiar şi de cuvinte individuale. De asemenea, aplicaţiile asigură colaborare între mai multe dispozitive, iar varianta pentru iPad de Pages oferă posibilitatea de a crea cărţi digitale cu text, desene, galerii interactive de fotografii, clipuri video şi multe alte astfel de elemente). Alături de iWork, aplicaţiile Garage Band şi Clips primesc de asemenea update-uri astăzi.

Când vine vorba despre utilizarea iPad-ului în şcoli, Apple a prezentat mai multe soluţii interesante. De exemplu, iPad-urile din şcoli pot fi înscrise în programul Apple School Manager. Acesta poate crea câte un Apple ID pentru fiecare student în parte, datele fiecăruia putând fi protejate individual. Fiecare student poate apoi să se autentifice pe iPad-ul „comun” şi să îşi desfăşoare activitatea. Crearea conturilor este rapidă şi poate fi făcută „la grămadă”. De asemenea, conturile pentru educaţie beneficiază acum de 200 GB de stocare în iCloud (de la 5 GB în trecut).

Aplicaţia Classroom pentru profesori va veni în curând şi pe macOS, fiind disponibilă în trecut doar pe iPad. Aceasta poate arăta în timp real progresul studenţilor în aplicaţiile de educaţie, fiecare student în parte fiind afişat cu nume şi fotografie într-un tabel. Apple a prezentat şi aplicaţia Schoolwork, un soi de „caiet de teme”, în care profesorii pot trimite elevilor activităţi, rezumate şi mici teme sau teste. Activitatea aplicaţiei este de asemenea sincronizată cu aplicaţia profesorilor, aceştia putând vedea în timp real progresul elevilor.

Întrucât nu toţi profesorii se pot adapta uşor la noi tehnologii, Apple lansează şi aplicaţia Apple Teacher, care îi antrenează pe profesori în domeniul tehnologiei. Astfel, profesorii pot învăţa mai întâi să folosească sistemele şi dispozitivele Apple şi sunt răsplătiţi cu „insigne” virtuale după promovarea fiecărui modul în parte. Apple susţine că a acordat deja un milion de insigne profesorilor.

În cele din urmă, Apple a prezentat şi câteva noi aplicaţii de realitate augmentată care pot fi folosite în şcoli. Boulevard oferă tuturi virtuale în galerii de artă, putând vedea în mare detaliu tablouri sau sculpturi celebre, în timp ce Free Rivers oferă o simulare a unui mediu înconjurător, putând prezenta în 3D modul în care diverse acţiuni pot afecta natura, precum realizarea unui baraj pe traseul unui râu. Froggipedia este însă un simulator AR pentru disecarea boraştelor, Apple Pencil putând lua locul unui bisturiu real. Şi aplicaţia Swift Playgrounds, care face programarea în limbajul de programare Swift accesibilă elevilor, primeşte acum posibilitatea de a crea aplicaţii AR.

Apple nu obişnuieşte să promoveze accesoriile realizate de alte companii, însă de data aceasta, Logitech a primit un mic „favor” din partea companiei. Crayon este o alternativă mai ieftină la Apple Pencil, acesta fiind listat la 49 de dolari, în timp ce o husă cu tasatură rezistentă la şocuri va costa 99 dolari.

Noul iPad poate fi comandat începând de astăzi, iar livrările încep la sfârşitul săptămânii. Preţul de pornire de 329 dolari este prentru modelul de bază, cu 32 GB stocare şi WiFi, în timp ce varianta cu 4G cu 32 GB costă 459 dolari. Pentru verisunile de 128 GB se adaugă la preţul de bază încă 100 de dolari.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult