În răspuns pentru interesul crescut arătat de utilizatori faţă de jocurile create pentru tableta iPad şi telefoanele din gama iPhone, Apple pregăteşte lansarea unui gamepad dedicat, menit să ofere acestora o modalitate mai bună de a interacţiona cu jocurile preferate.
Chiar dacă existenţa unui astfel de accesoriu nu a fost confirmată oficial, zvonul este cât se poate de credibil, dat fiind faptul că Google a adăugat de mai bine de un an suport pentru accesorii de gaming în produsele cu Android Honeycomb. Între timp oferta de jocuri a mai crescut, ajungând să cuprindă şi nume ca Grant Theft Auto 3 – un joc mult prea avansat pentru a fi stăpânit doar cu ecranul touch şi senzorii de mişcare încorporaţi în tabletele Apple.
În concluzie, devine tot mai clar faptul că Apple vrea să transforme tableta iPad într-o veritabilă consolă de jocuri, capabilă să capteze atenţia până şi celor mai devotaţi iubitori de jocuri pe consolă. Ce-i drept, oferta de jocuri este încă limitată, dar hardware-ul este deja aici iar producători de jocuri dispuşi să îl exploateze nu se vor lăsa prea mult aşteptaţi. De altfel, Epic Games a tras deja un semnal de alarmă pentru deţinătorii principalelor platforme de jocuri pe consolă, îndemnând la eforturi susţinute pentru înglobarea celor mai avansate tehnologii cu putinţă în următoarea generaţie de console, totul în speranţa de a asigura un avantaj cât mai mare în faţa competiţiei venite din sfera tabletelor.
În prezent, capabilităţile tehnice prezentate de actuala generaţie de tablete cu sistem iOS sau Android se apropie ameninţător de nivelul consolelor, iar jocuri capabile să le pună în valoare nu se vor lăsa prea mult aşteptate. Prin urmare, dacă nu se iau măsuri urgente pentru avansarea consolelor către noi standarde de calitate, este posibil ca piaţa jocurilor pentru consolă să fie în cele din urmă sufocată de cea a jocurilor pentru tabletă.
Din punct de vedere practic, tabletele au deja avantaje de necontestat în faţa consolelor de jocuri, cum ar fi construcţia compactă şi portabilitatea, iar mai nou şi ecranul de rezoluţie înaltă.
Nu trebuie să uităm că spre deosebire de console, tabletele sunt mai personale şi pot la o mulţime de roluri în activităţile de zi cu zi: cameră foto şi video, media player, web browser sau carte de citit. Ca şi platforme de jocuri, tabletele mai au nevoie de îmbunătăţiri, iar acestea se succed deja cu rapiditate şi sunt resimţite din plin de utilizatori