În vara anului trecut, compania ASUS a lansat prima tabletă Android cu ecran Full HD, Transformer Pad Infinity fiind o versiune îmbunătăţită şi reparată a modelului anterior Transformer Prime. După mai bine de un an de zile, compania a lansat versiunea actualizată Transforme Pad TF701, aceasta aducând un ecran impresionant WQXGA de 10,1” şi un mult mai puternic procesor Tegra 4, făcând unele concesii de construcţie dar venind de la bun început şi cu un preţ ceva mai accesibil.
Dacă veţi pune alături bătrânul TF700 şi noul TF701 unul lângă altul, vă va fi greu să le deosebiţi deoarece acestea folosesc practic acelaşi design. Ca şi gloriosul său predecesor, noul Transformer Pad TF701 oferă aceeaşi parte frontală acoperită integral de sticlă şi aceeaşi carcasă monobloc fabricată din aluminiu şlefuit, păstrând chiar şi profilul lateral asimetric.
Partea frontală este asemănătoare nu doar cu cea a modelului ASUS anterior, ci şi cu cea a multor alte tablete Android, singurele detalii fiind sigla companiei, obiectivul camerei foto şi senzorii frontali, toate ascunse sub o foaie de sticlă. Carcasa este fabricată dintr-o singură bucată de aluminiu, aceasta fiind separată de ecran de o ramă foarte îngustă din material plastic, din păcate insuficient de înaltă pentru a-l proteja când aşezăm tableta cu ecranul în jos.
Marginile laterale ale carcasei sunt tăiate drept, profilul acestora fiind mai gros în partea inferioară, unde muchiile sunt doar rotunjite, şi mai subţire în partea de sus, unde curbura îmbinării cu capacul posterior este mai amplă. După episodul Transformer Prime, când a reuşit să blocheze semnalul GPS sub o carcasă metalică integrată, ASUS suflă şi în iaurt iar noul Transformer Pad TF701 foloseşte un mic capac nedetaşabil din material plastic sub care se ascund toate antenele.
Butonul Power/Lock, care include şi LED-ul pentru semnalizarea stării încărcării, a fost repoziţionat pe partea superioară stângă a carcasei, iar butoanele pentru ajustarea volumului audio sunt acum amplasate în partea stângă, fiind mai greu de apăsat accidental decât în cazul modelului TF700. Rama laterală mai oferă conectorii Micro HDMI, audio şi MicroSD în partea stângă, acestea, împreună cu conectorul proprietar din partea inferioară, fiind unicele detalii suplimentare ale ramei laterale.
Dacă TF700 a fost una dintre cele mai uşoare tablete de 10” la vremea ei, noul model nu mai are acest avantaj. În momentul în care Xperia Tablet Z a ajuns la numai 495 de grame, noul Transformer Pad TF701 se înscrie în nota tabletelor Android obişnuite cu cele 585 de grame ale sale. Acest aspect nu împiedică tableta să fie însă foarte confortabilă în mână, combinaţia de formă, greutate şi materiale constructive având o ergonomie bună.
Datorită carcasei monobloc rigide, construcţia este una foarte bună, tableta neavând zone care pot fi îndoite, care sună a gol sau care emit zgomote. Singurele aspecte mai puţin plăcute sunt butonul Power/Lock, care are un joc lateral neplăcut, şi finisajul circular al capacului posterior, care este foarte fin dar este totodată un adevărat magnet pentru transpiraţie.
Compromisurile făcute de ASUS pentru a obţine un preţ final mai mic se remarca atunci când analizăm tastatura QWERTY detaşabilă. Dacă modelele anterioare au folosit din plin aluminiul, aceasta este fabricată doar din material plastic. Partea superioară a acesteia este fabricată dintr-un material mat, neted şi banal, în timp ce capacul inferior are o textură fină liniară care imită metalul şlefuit, dar este confecţionat din acelaşi material fără pretenţii.
La fel ca în cazul laptopurilor de 10”, tastatura oferă butoane de dimensiuni mai mici, care vor necesita o perioadă de acomodare din cauza cu suprafeţei lor reduse. Interstiţiile dintre taste sunt însă suficient de ample pentru a le face uşor de simţit, iar cursa este liniară şi suficient de lungă. Nu lipseşte nici un touchpad mic cu două butoane, acesta oferind o sensibilitate doar mulţumitoare pentru că are latenţe sesizabile. Dotările tastaturii includ un port USB 3.0 standard şi un card reader SD.
Aceste aspecte ale tastaturii se vor estompa parţial dacă ne aducem aminte că modelul anterior a fost oferit la un preţ identic, de circa 2400 de lei, însă tastatura nu era inclusă în pachet şi adăuga 400 de lei la nota de plată, compromisul fiind astfel uşor de acceptat.
Ce nu a reuşit să rezolve ASUS este problema jocului sistemului de prindere a tabletei de tastatură. Folosind celebra şină în formă de U văzută pe toate sistemele Transformer, sistemul de prindere are o balama solidă şi un mecanism ferm, însă tabletă are un joc neplăcut în locaşul ei.
Dacă schimbările exterioare faţă de vechea generaţie Infinity nu sunt prea mari, modificările de hardware sunt suculente. Cea mai vizibilă noutate, atât la propriu cât şi la figurat, este noul ecran WQXGA. Folosind, ca de obicei, un panou IPS de bună calitate cu culori naturale, negru profund şi contrast bun, ASUS face saltul dincolo de Full HD şi oferă un ecran cu o rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli care oferă o densitate de 300 ppi, excelentă pentru o tabletă cu ecran mare.
Ecranul este pus în valoare cel mai bine de vizionarea imaginilor, acesta fiind excelent şi pentru redarea video în cazul că reuşiţi să găsiţi materiale 4K interesante, pentru care Tegra 4 oferă o decodare asistată hardware care a funcţionat impecabil. Cum era de aşteptat, densitatea mare a cablajelor ecranului îşi pune amprenta asupra luminozităţii maxime, nivelul acesteia fiind doar mulţumitor şi oferind nuanţe curate de alb doar de la 65-70% în sus.
Panoul protector folosit de ASUS nu prea străluceşte atunci când vine vorba de tratamentul oleofobic, iar vizibilitatea în lumina solară este modestă chiar şi după activarea Outdoor Mode.
Cea de-a două surpriză plăcută este cipul NVIDIA Tegra 4. Un concurent direct şi cu performanţe similare cu cele ale vârfului de gamă Qualcomm Snapdragon 800, cel mai puternic cip NVIDIA reprezintă un salt vizibil faţă de modelele recente de procesoare precum Snapdragon 600, acesta excelând atât în testele de performantă CPU cât şi în cele 3D. Pentru cei care au uitat, Tegra 4 oferă patru nuclee ARM Cortex-A15 tactate la 1,9 GHz, acestea fiind însoţite de un nucleu ascuns cu frecvenţe mai mici care preia sarcinile nepretenţioase în Stand-by.
După cum se remarcă din rezultatele ataşate, Tegra 4 a depăşit toate platformele hardware uzuale, iar în unele cazuri, diferenţa faţă de acestea este dramatică. Această putere aduce însă cu sine şi o căldură disipată semnificativă în timpul jocurilor sau sesiunilor mai lungi de browsing, aceasta devenind în unele momente de-a dreptul deranjantă.
Nucleul grafic nu se lasă nici el mai prejos. Promiţând o performanţă de şase ori mai mare decât cea a modelului anterior Tegra 3, nucleul grafic GeForce ULP oferă 72 de unităţi de procesare, iar rezultatele sunt chiar mai impresionante decât cele oferite de CPU. La fel ca Adreno 330 din Snapdragon 800, noul GeForce ULP este primul procesor grafic căruia 3DMark nu-i poate calcula scorul în testul Ice Storm deoarece numărul de cadre pe secundă este prea mare.
Un ecran bun cu rezoluţie mare si un procesor foarte puternic sună foarte bine, în special pentru utilizatorii de jocuri, însă entuziasmul en-a fost tăiat brutal de autonomia obţinută. Cu luminozitatea ecranului reglată la 66%, Transformer Pad TF701 a obţinut o autonomie excelentă la redarea video, putând exclude astfel bateria şi ecranul de pe lista vinovaţilor rezultatului dezamăgitor al testului de browsing.
În aceleaşi condiţii de testare, tableta nu a reuşit să atingă decât 4 ore şi jumătate de autonomie pentru navigaţia Web, cel mai slab scos întâlnit până acum, iar bateria suplimentară din tastatură, cu o capacitate mai mică decât de obicei, nu a ajutat prea mult. Am repetat testul Web în mai multe condiţii, încercând să găsim o explicaţie sau o sursă a problemei, şi după 4 zile de descărcat şi încărcat bateria ne putem îndrepta degetul acuzator către NVIDIA şi cipul său prea gurmand.
Până nu demult, ASUS a avut bunul obicei să implementeze o interfaţă simplă pentru tabletele sale, aceasta respectând designul Android 3.0/4.0 şi oferind un Notification Area în colţul din dreapta-jos al ecranului, un loc uşor de accesat. După cum posesorii de tablete ASUS care au primit actualizări la Android 4.2 ştiu deja, ASUS a preferat mai nou să meargă pe mâna Google şi să folosească interfaţa Jelly Bean, iar acest aspect este un regres.
Interfaţa ASUS este acum o copie aproape fidelă a celei implicite din Jelly Bean, oferind un buton pentru App Drawer amplasat nefericit exact în centrul barei inferioare de pictograme şi un Notification Area amplasat în partea de sus, ceea ce face ca tot ansamblul să arate ca o interfaţă de telefon mărită si redimensionată.
Particularizările ASUS vizibile sunt îmbunătăţirea Notification Area cu un număr mai mare de setări şi apariţia micro-aplicaţiilor, pe a căror listă se găsesc un calculator, un cronometru, un player video şi alte utilitare mărunte.
Lista de produse software include un manager pentru fişierele din reţea şi de pe ASUS Cloud care oferă şi serviciile DLNA (AOlink), două produse pentru backup-ul si protecţia aplicaţiilor instalate (App Backup şi App Locker), un dicţionar care poate fi deschid chiar din cadrul aplicaţiilor şi oferă traduceri instantanee şi o aplicaţie pentru controlul şi restricţionarea accesului copiilor.
Utilitarele mai mărunte includ un modul pentru controlul procesării audio, unul pentru ajustarea parametrilor coloristici ai ecranului, o aplicaţie pentru notiţe care suportă şi scrisul de mână cu OCR şi o aplicaţie complet redesenată pentru vreme.
Impresia subiectivă a perfomanţelor a fost una neutră, tableta mergând bine în cea mai mare parte a timpului dar existând şi momente în care interfaţa sau aplicaţiile au avut scăderi sesizabile de performanţă. Interfeţele alternative Apex sau Nova au mai eliminat din probleme dar, ca şi în cazul Nexus 10, se pot remarca momente în care rezoluţia mare pare să ceară pur şi simplu prea multe resurse.
ASUS nu a considerat că aplicaţiile media merită prea multă atenţie, Transformer Pad TF701 oferind doar implicitul Play Music şi redarea video din cadrul galeriei media. Va trebui să faceţi o vizită suplimentară prin Google Play, însă efortul merită făcut deoarece prestaţia multimedia este excelentă.
Rolul principal multimedia al unei tablete este urmărirea materialelor video, iar TF701 se achită foarte bine de sarcini. Suportul AC3, DTS şi pentru subtitrări este absent, însă accelerarea hardware funcţionează la fel de bine şi în MX Player, utilizatorul beneficiind astfel de tot confortul tehnologic. Pentru a pune în valoare ecranul, va trebui să vă străduiţi să găsiţi materiale 4K sau 2K, redarea acestora fiind excelentă şi fiind limitată doar de lăţimea de bandă a conexiunii de reţea sau viteza memoriei interne. Evident, redarea materialelor video Full HD H.264 sau VC-1 nu ridică nici o problemă, remarcându-se însă mici probleme cu banala decodare XviD, care se împiedică la unele fişiere.
Prestaţia difuzorului este şi ea foarte bună, acesta neavând un volum foarte ridicat dar oferind o fidelitate bună pentru muzică şi excelentă pentru filme sau jocuri. În caz că preferaţi căştile, amplificatorul ASUS oferă un sunet puternic cu o fidelitate bună, remarcându-se doar uşoare distorsiuni în zona frecvenţelor medii.
Pe lângă tastatura din material plastic, al doilea compromis se remarcă în specificaţiile camerei, care oferă acum un senzor de 5 MP în locul celui de 8 MP folosit de generaţia anterioară. Calitatea imaginii obţinute este bună ţinând cont că vorbim de o tabletă, remarcându-se un nivel ridicat al detaliilor, un contrast optim, un nivel de zgomot rezonabil şi o paletă naturală de culori, dar şi o tendinţă ocazională spre subexpunere. Partenerul frontal de 1,2 MP nu se remarcă cu nimic deosebit dincolo de luminozitate, nivelul detaliilor şi zgomotul de imagine fiind neimpresionante.
Opţiunile software includ, pe lângă clasicele reglaje avansate de ISO, white balance şi expunere, şi o serie de opţiuni mai puţin întâlnite în cazul unei tablete. Camera oferă captură în rafală cu 100 de cadre în 7 secunde la rezoluţie Full HD sau 100 de cadre în 15 secunde la rezoluţia standard, HDR cu două capturi foto simultane, Smart Remove pentru înlăturarea obiectelor în mişcare din cadru şi creaţia de animaţii GIF.
Captura video este la fel de bună, remarcându-se nivelul suficient de ridicat al detaliilor, culorile frumoase şi ajustarea rapidă a expunerii. Fişierul Full HD rezultat are un bitrate de numai 14 Mbps, ASUS profitând se pare de compresia hardware oferită de Tegra 4. Opţiunile de înregistrare video oferă înregistrare Slow Motion şi High Speed, însă ASUS pare să nu fi folosit suportul hardware Chimera din GPU deoarece rezultatele sunt banale: Slow Motion oferă un fişier 720p la 15 cadre pe secundă iar High Speed reuşeşte să atingă doar 45 de cadre pe secundă.
Dacă intenţionaţi să puneţi Transformer Pad TF701 pe un stativ si să-l folosiţi ca GPS auto, acesta va fi o reală surpriză deoarece oferă o localizare cvasi-instantanee şi un semnal foarte puternic, precizia localizării fiind şi ea bună chiar în condiţii urbane dificile.
Transformer Pad TF700 a fost una dintre cele mai bune tablete lansate în 2012, iar noua iteraţie din 2013 reuşeşte să ţină stindardul sus aducând un procesor cu o putere impresionantă, un ecran IPS cu rezoluţie WQXGA al cărui unic neajuns este doar luminozitatea cam scăzută, o prestaţie multimedia bună şi o carcasă frumoasă. ASUS a făcut unele compromisuri pentru a obţine un preţ ceva mai redus, cum ar fi materialele neimpresionante ale tastaturii, însă principala deficienţă a acestui produs este autonomie foarte scăzută, care este preţul piperat plătit pentru puterea oferită de NVIDIA Tegra 4.
ecran IPS cu rezoluţie WQXGA
puterea impresionantă a procesorului
cameră foto
prestaţie multimedia
GPS
autonomie redare video
autonomie slabă pentru browsing
încălzire excesivă
luminozitate ecran cam mică
performanţa software are încă sincope