Chuwi Hi8 Review

21.09.2015
Chuwi Hi8 Review
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa Windows

Pornită în modul Windows, tableta livrată cu Windows 8 ne întâmpină încă de la prima utilizare cu o ofertă de upgrade gratuit la Windows 10. Pentru instalare, avem doar nevoie de o conexiune la o reţea WiFi, în rest procesul fiind complet automatizat. Totuşi, download-ul de peste 3GB poate dura ceva timp, la fel şi etapa de instalare şi configurare, astfel că este necesară conectarea tabletei la adaptorul AC. În mod implicit, interfaţa Windows 10 vine setată în modul tabletă, însă putem schimba fără probleme în modul desktop deschizând meniul Action Center, cu o alunecare din dreapta ecranului.

Interfaţa Windows este setată cu scalare la 150%, compensând pentru densitatea la afişare mult peste nivelul unui monitor pentru PC. Astfel, elementele de text şi grafică sunt redate la un nivel de claritate superior, fără părea prea mici pe ecranul de 8˝.

Chuwi Hi8

Exceptând primele secunde după pornirea sistemului de operare, tableta se comportă  bine sub Windows 10. Desigur, aplicaţiile nu pornesc la fel de repede ca pe un PC sau laptop performant, însă odată deschise răspund destul de prompt la comenzile aplicate. Astfel, navigarea web cu browserul Chrome nu pune probleme, la fel şi navigarea interfeţei Windows, în modul tabletă sau desktop.

Singura problemă de care sigur ne vom lovi mai târziu este spaţiul de stocare insuficient. Astfel, cu sistemul Windows 10 Home proaspăt instalat şi copia vechiului OS Windows 8 îndepărtată complet, din partiţia de sistem cu o capacitate formatată de 18.9 GB mai rămân liberi puţin sub 10 GB. Instalarea unui calup de actualizări Windows, alături de web browserul Chrome, a redus spaţiul rămas la doar 8GB. Ataşarea unui card microSD de 32 GB sau 64 GB rezolvă parţial problema instalării de aplicaţii suplimentare şi depozitarea colecţiilor de fişiere, însă fundamental, partiţia de sistem este prea mică pentru confort.

Exceptând momentele când instalăm aplicaţii sau desfăşurăm alte activităţi care solicită intens procesorul Intel Atom, tableta nu se încălzeşte foarte tare, semn că funcţiile de economisire a energiei îşi fac treaba corespunzător. Chiar şi aşa, nivelul de încărcare a bateriei scade văzând cu ochii, folosirea intensivă a tabletei sub Windows 10 reducând autonomia la puţin peste 3 ore, sau nu mai mult de 6-8 ore în condiţii de folosire ocazională.

Comutarea sistemului de operare

Pentru a comuta între cele două sisteme de operare avem la dispoziţie utilitarul OS Switch, preinstalat de producător pe sistemul Windows. Similar, în meniul de notificări din Android avem inclus un buton OS Switch care permite repornirea directă în modul Windows. Alternativ, dacă tableta a fost oprită folosind comanda Shutdown, putem activa meniul de boot apăsând simultan butonul Power şi tasta Volume-down de pe lateralul carcasei.

Experienţa Android

Pornită sub sistemul de operare Android 4.4.4, Chuwi Hi8 îşi demonstrează imediat originile asiatice, prezentând meniurile Android traduse în limba chineză. Din fericire ediţia de Android fără modificări la nivelul interfeţei este uşor de parcurs pentru orice utilizator familiarizat cu acest OS, schimbarea limbii de afişare în Engleză sau Română nepunând probleme deosebite. Următorul pas este setarea tastaturii de Android pentru limba Engleză sau Română. Pentru a completa transformarea, recomand şi îndepărtarea sau dezactivarea aplicaţiilor preinstalate de producător, majoritatea fiind oricum inutilizabile fără cunoaşterea limbii chineze. La final, ne alegem cu o tabletă Android complet eliberată de bloatware, având doar un set minimal de aplicaţii Google instalate şi acces la magazinul Play Store.

Chuwi Hi8

Ca şi sub Windows, partiţia rezervată sistemului Android nu este foarte generoasă, oferind doar 6.67 GB pentru instalarea de aplicaţii suplimentare. Chiar dacă asta nu este o problemă pentru aplicaţii uzuale, instalarea de jocuri va epuiza rapid rezerva disponibilă.

Din punct de vedere al performanţelor resimţite, sistemul Android 4.4.4 echipat cu interfaţa originală oferită de Google se mişcă foarte bine, fără încetiniri la trecerea prin listele de meniuri. Aplicaţiile se deschid repede şi răspund prompt la comenzile primite, experienţa oferită în utilizare fiind per ansamblu superioară sistemului Windows 10, dezavantajat de aplicaţiile neoptimizate pentru tablete. În schimb, din punct de vedere estetic, interfaţa Android stock este inferioară celei din Windows 10, însă aici părerea exprimată este pur subiectivă.

Dacă sub Windows 10, furnizarea de patch-uri pentru actualizarea sistemului de operare este asigurată de Microsoft, ediţia Android 4.4.4 nu are acces la actualizări OTA, singura opţiune fiind actualizarea automată a aplicaţiilor instalate prin magazinul Play Store.

În ce priveşte autonomia bateriei, Chuwi Hi8 permite sub sistemul Android aproximativ 5 ore de utilizare continuă, folosind tableta la navigare web şi vizionarea de clipuri YouTube.

Chuwi Hi8

Iată rezultatele în câteva testele de performanţă desfăşurate sub sistemul de operare Android:
 
  • 3DMark – Ice Storm Unlimited: 14709
  • 3DMark – Ice Storm Extreme: 7821
  • PCMark – Work performance: 4503
  • AnTuTu: 34518
  • GFX Bench: T-Rex onscreen: 935.6 frames, T-Rex offscreen: 1014 frames
  • Vellamo: 3301
  • A1SD Benchmark: 113.32 MB/s citire, 65.39 MB/s scriere
  • Quadrant: 16688
 

Concluzie

Chuwi Hi8 livrează un nivel de performanţă şi dotări de necomparat tabletelor entry-level oferite de producătorii consacraţi la domeniul de preţ sub 100 dolari: ecran IPS cu rezoluţie înaltă, procesor rapid şi suficientă memorie RAM, respectiv două sisteme de operare – Android şi Windows, cel din urmă oferit împreună cu pachetul Office 365 şi 1TB în contul One Drive disponibil timp de un an.

 

Tableta Chuwi Hi8 a fost primită pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionată la preţul de 92.89 dolari.

Părţi pozitive

Ecran IPS de 8˝, cu rezoluţie înaltă şi o bună calitate a imaginii
Performanţe competitive
Android 4.4.4 şi Windows 10 în dual-boot
32GB memorie internă şi slot microSD
Tabletă subţire şi uşoară
Preţul de achiziţie

Părţi negative

Construcţie nu foarte solidă, fără scut din sticlă pentru protecţia ecranului
Autonomia bateriei putea fi mai bună
Fără receptor GPS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult