Evolio Evotab HD – subţire şi accesibilă, dar cu probleme

Evolio Evotab HD - subţire şi accesibilă, dar cu probleme

Tabletele de 7” nu sunt o noutate. Ele au ajuns să fie însă destul de populare după ce dimensiunea a fost aleasă de Google pentru Nexus 7. Şi dacă suntem aici, trebuie să menţionăm şi importanţa lui iPad mini, o tabletă care s-a dovedit a fi la rândul ei foarte populară. Dimensiunea aceasta a fost preferată de mulţi pentru că tableta poate fi ţinută foate uşor cu o singură mână şi poate fi folosită pe post de ebook reader. Evolio este un producător local care vrea să ofere o soluţie accesibilă pentru acest segment de piaţă. Vă vom prezenta în continuare tableta Evotab HD, un dispozitiv foarte subţire cu ecranul de 7”.

Evolio Evotab HD - tabletă românească de 7”

Construcţie

Deşi foloseşte doar plastic pentru carcasă, Evotab HD are o textură foarte fină, plăcută la atingere. Pe faţa tabletei nu se pot idenfica decât camera web şi LED-ul de stare. Butonul pentru Home pe care l-am văzut la Evotab Fun a fost eliminat. Este posibil ca pe una din laturile ecranului de protecţie să fie amplasat un microfon, indicat printr-un decupaj fin. Pe spate găsim o cameră foto şi un difuzor în spatele unei grile perforate. Un element de plastic argintiu aduce un plus culoare unui design simplu. Pe latura superioară a lui Evotab HD găsim conectorii şi mufele: mini HDMI, slot pentru microSD, microUSB, mufă pentru încărcător şi jack audio de 3,5 mm.

Din punct de vedere al finisajelor, tabletei Evolio nu i se pot imputa prea multe lucruri. Nu sunt vizibile crăpături sau îmbinări defectoase. Butoanele sunt destul de precise, însă cel pentru deblocarea ecranului ar fi putut să ofere un feedback mai bun la apăsare. Iniţial nu am înţeles de ce a fost necesară includearea unui încărcător separat, cu mufă specială în pachet. Un simplu test mi-a confirmat faptul că bateria se încarcă şi prin mufa microUSB. Încărcătorul dedicat oferă un curent de 2 A şi tableta se încarcă semnificativ mai rapid cu el.

Evolio Evotab HD - o tabletă fină la atingere

Specificaţii

  • Ecran: 7”, 1024×600, TN, capacitiv
  • Sistem de operare: Android 4.1.1
  • Chipset: Amlogic Mesom 6 AML8726-MX, 40 nm
  • Procesor: 1,5 GHz, dual core, Cortex-A9
  • GPU: Mali-400 MP, quad core
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 8 GB (880 MB aplicaţii, 5,7 GB accesibili)
  • Card: microSD
  • Cameră foto: 2 MP
  • Filmare: VGA
  • Cameră frontală: 0,3 MP
  • WiFi: da
  • GPS: nu
  • 3G: opţional, cu modem extern
  • În pachet: încărcător, cablu microUSB, headset stereo
  • Grosime: 9,3 mm
  • Greutate: 330 g

Ecranul

Nu aveam aşteptări prea mari pentru ecranul lui Evolio Evotab HD. El nu impresionează, având performanţele unei matrice TN obişnuite. Unghiurile de vizibilitate optime sunt cam înguste, dar privit din unghiul potrivit, ecranul se vede destul de bine. Luminozitatea şi contrastul sunt acceptabile, însă vizibilitatea în lumină naturală nu este atât de rea. Sensibilitatea la atingere este bună şi nu am simţit niciodată nevoia să repet apăsarea pentru că nu a fost înregistrată.

Evolio Evotab HD comparat cu un iPhone 4S

Pentru că vorbim despre ecran, trebuie să stabilim care este legătura între rezoluţie şi denumirea tabletei. Producătorul susţine că ecranul lui Evotab HD este high definition nu prin numărul de pixeli, ci prin densitatea de pixeli. Mai precis, de la o anumită densitate de pixeli per cmp, un ecran este considerat high definition. Personal nu pot să contest această explicaţie, însă pentru cei mai mulţi utilizatori HD înseamnă altceva. Un ecran este HD dacă are o rezoluţie de cel puţin 1280×720 pixeli. Din punctul meu de vedere, ecranul lui Nexus 7 este HD, iar cel al lui Evotab HD este WSVGA (Wide Super VGA).

Dotări

Evolio a folosit un SoC cu un preţ accesibil, construit folosind procesul de 40 nm. Procesorul dual core se comportă onorabil, iar chipset-ul video Mali-400 are patru nuclee. Printre lucrurile notabile care lipsesc se numără modulele GPS şi Bluetooth, precum şi generatorul de vibraţii. Compatibilitatea cu un modem 3G extern este de apreciat, însă utilizatorul trebuie să achiziţioneze şi un cablu adaptor de la microUSB la mufă USB mamă. Camera frontală este utilă pentru Skype şi alte programe similare însă cea de pe spate putea să lipsească.

Evolio Evotab HD - latura cu conectori

Performanţe

Tableta Evotab HD face faţă celor mai multe aplicaţii disponibile momentan pentru sistemul de operare Android. Performanţele sale sunt similare cu ale tabletei E-Boda Supreme X200 testată cu ceva timp în urmă. În timp, s-a simţit nevoia unui management mai bun al aplicaţiilor, pentru a elibera memoria RAM. Din păcate, performanţele bune vin cu un neajuns serios: tableta se încălzeşte puternic. Vom discuta pe larg despre asta mai jos. Până atunci, aici aveţi o listă cu scorurile obţinute la testele de performanţă.

AnTuTu – 9.619
Browsermark 2.0 – 1.255
Peacekeeper – 409
Vellamo HTML5 – 1.002
Quadrant Standard – 3.949
GL Benchmark 2.7 T-Rex HD – 6,5 fps offscr. / 4,3 fps onscr.

Autonomie

La acest capitol, Evolio Evotab HD nu punctează bine. La redarea unui film HD (1280×720 pixeli), folosind playerul video preinstalat de producător, bateria s-a descărcat în trei ore şi 15 minute. Autonomia a crescut cu 15 minute când am rulat un film la rezoluţie DVD. Am menţionat playerul video preinstalat, Movie Player, deoarece a fost singurul care a putut rula un film HD fluent. Se pare că accelerarea video nu funcţionează, nici măcar cu MX Player cu driverele instalate pentru tipul de procesor al tabletei.

Evolio Evotab HD - camera foto cu senzor de 2 MP

Tableta se încălzeşte

Aş fi putut trece foarte uşor peste multe lipsuri ale acestei tablete şi aş fi recomandat-o uşor prin prisma preţului accesibil. Nici ecranul, nici autonomia şi nici modulele lipsă nu m-au deranjat atât de tare. Singura problemă pentru care nu pot recomanda această tabletă este aceea că se încălzeşte foarte tare atunci când sunt rulate aplicaţii ce necesită mai multă putere de procesare. Mulţi români cumpără aceste tablete pentru copii şi cred că este uşor să vă imaginaţi următorul scenariu.

Pe tabletă sunt instalate mai multe jocuri, iar cel mic, în funcţie de vârstă, petrece mai mult sau mai puţin timp cu un anumit joc. Apasă apoi pe butonul Home şi trece la alt joc. După nici 5 minute de utilizare în acest fel, un colţ al tabletei devine foarte fierbinte. Căldura se simte cel mai mult în partea din spate, dar şi ecranul devine foarte cald în acea zonă. Destul de rar, jocurile se mai şi blochează, posibil din cauza acestui fapt. Am fost nevoit să fac pauze pentru a rula toate testele de performanţă. Unele teste nu au rulat decât după ce tableta a revenit la o temperatură scăzută. Dacă ţineţi tableta în pat, ea tinde să se încălzească serios.

După mai multe săptămâni de utilizare zilnică, tableta Evotab HD s-a dovedit a fi destul de stabilă. Din păcate, efectele pe termen lung ale încălzirii puternice nu sunt deloc atrăgătoare. Bateria este cea mai afectată de căldură, iar în timp capacitatea va scădea şi numărul de ciclii încărcare/descărcare va fi redus. Afişajul LCD şi alte componente interne vor fi afectate mai mult sau mai puţin de căldura excesivă. Nu ştiu ce efect va avea temperatura înaltă asupra carcasei dacă utilizatorul va folosi tableta 2-3 ore în fiecare zi.

Camerele foto

Aşa cum am sugerat şi la început, camera de pe spatele tabletei de la Evolio are mai mult un caracter decorativ. Calitatea imaginii face pozele aproape inutile indiferent de situaţie. Dacă nu aveţi un alt dispozitiv la îndemână, puteţi să filmaţi cu Evotab HD la rezoluţie VGA. Camera frontală este utilă pentru Skype şi alte aplicaţii similare. Calitatea imaginii este acceptabilă, însă camera este îndreptată puţin oblic faţă de ecran.

Poză realizată cu Evotab HD

Filmare VGA cu camera principală

Alte aspecte

Încărcare bateriei cu încărcătorul dedicat din pachet durează mai bine de trei ore şi jumătate. Folosirea unui încărcător cu mufă USB, chiar dacă oferă 1,5 A, durează semnificativ mai mult. Se pare că există o limită pentru curentul care poate fi tras prin mufa USB. Căştile din pachet sunt în cel mai bun caz acceptabile şi pot fi utilizate pentru chat. Difuzorul integrat se aude clar şi nu destul de tare în unele cazuri. Că să nu fiţi surprinşi când găsi această informaţie în altă parte, vă spunem de pe-acum că tableta Evolio Evotab HD nu este construită în ţara noastră. Pe site-uri cu produse electronice din China s-ar putea să vedeţi dispozitive care arată la fel ca cel de faţă, însă au specificaţiile uşor diferite. Tableta este construită în China, cu specificaţii cerute de producătorul român.

Preţ şi disponibilitate

Tableta Evolio Evotab HD este disponibilă pe piaţă la preţul de 480 lei.

Evolio Evotab HD - accesibilă, dar cu probleme

Concluzie

La prima vedere, Evolio Evotab HD este o tabletă de 7” cu un preţ accesibil. Ecranul nu impresionează, însă nici nu este o problemă pentru utilizatorul fără pretenţii. Performanţele nu sunt rele deloc şi tableta se comportă bine chiar şi în unele jocuri cu grafică 3D. Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, Evotab HD ar fi putut primi o recomandare, fie ea şi puţin rezervată. După ce am văzut cât mult se încălzeşte tableta în timpul utilizării, nu mai pot recomanda tableta. Ea devine prea fierbinte pentru a garanta integritatea componentelor în timp.

Părţi pozitive

preţ accesibil
profil subţire
performanţe decente

Părţi negative

tableta se încălzeşte foarte tare
unghiuri de vizibilitate înguste pentru ecran
autonomie redusă
camera foto principală este aproape inutilă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News