Chiar dacă unele indicii ar putea sugera că frenezia tabletelor de mici dimensiuni pare să se apropie de capăt, acestea sunt încă apreciate pentru că sunt mai uşoare, mai confortabile şi, evident, mai ieftine. Nu este de mirare că toate companiile se înghesuie pe aceste sector extrem de aglomerat, fiecare încercând să iasă în evidenţă cu ceva. Un astfel de exemplu este Evolio X8 Fusion, o tabletă Android cu ecran cu diagonală de 7,85” şi aspect 4:3 care vine la pachet cu o tastatură Bluetooth.
Acum câţiva ani, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Top Gear, Jeremy Clarkson a afirmat în glumă că expresia „încălcarea drepturilor de autor” nu poate fi tradusă prea grozav în limba chineză. Tableta Evolio X8 Fusion este un astfel de exemplu deoarece, dincolo de butoanele sau conectorii suplimentari, designul acesteia este o copie destul de fidelă a celebrului model iPad Mini. Unui cumpărător îi pasă însă mai puţin de astfel de conflicte şi mai mult de calitatea produsului cumpărat, iar tableta Evolio este o surpriză cu adevărat plăcută.
Fabricată integral din aluminiu, carcasa monobloc a tabletei are un design simplu dar extrem de atrăgător din punct de vedere estetic. Spatele carcasei este perfect plat, singurele elemente vizibile fiind obiectivul camerei foto şi o mică zonă acoperită cu plastic sub care se găsesc, cel mai probabil, antenele Wi-Fi şi Bluetooth.
Marginile laterale au o curbură cu rază mică, acestea continuându-se până la intersecţia cu partea frontală cu o mică zonă plată care asigură o priză ceva mai bună în mână. Atât partea posterioară cât şi marginile laterale au un finisaj mat, carcasa fiind ornamentată suplimentar cu o bandă lucioasă foarte îngustă care încadrează ecranul.
Marginea superioară a tabletei oferă butonul Power/Lock şi butoanele pentru ajustarea volumului. Acestea sunt fabricate din material plastic negru, au dimensiuni reduse şi au o construcţie bună cu cursă sesizabilă şi joc infim. La capătul opus, tableta Evolio oferă slotul Micro USB pentru date şi încărcare, o ieşire video Mini HDMI şi microfonul. Slotul MicroSD este singurul amplasat pe rama laterală, acesta fiind de tip Slot In fără capac protector.
Evolio a optat pentru un ecran cu margini înguste, acest aspect contribuind la reducerea lăţimii tabletei şi creşterea confortului pentru cei care obişnuiesc să folosească preponderent poziţia verticală. Partea frontală este acoperită integral de sticlă, sub care se găsesc ecranul, camera frontală şi senzorul de luminozitate, singura excepţie fiind tăietura din partea inferioară în care este amplasat unicul difuzor. Sticla protectoare a ecranului este înconjurată de o ramă subţire din material plastic, însă aceasta nu este suficient de ridicată pentru a avea şi rol protector.
Oferită la un preţ de 750 cu tot cu tastatura Bluetooth care serveşte şi funcţia de capac de protecţie, Evolio X8 este o surpriză foarte plăcută din punct de vedere constructiv. Materialele sunt bune, finisajele sunt făcute cu simţ de răspundere iar construcţia este solidă.
La aceste avantaje de natură estetică se adaugă şi o ergonomie foarte bună. Evolio X8 poate fi ţinută foarte uşor cu o singură mână deoarece are o grosime de numai 6,8 milimetri şi o greutate de numai 300 de grame, curbele discrete ale colţurilor şi muchiilor făcând-o totodată şi foarte confortabilă în mână.
Valoarea pachetului oferit de Evolio este îmbunătăţită de tastatura Bluetooth. Fabricată si ea preponderent din aluminiu şlefuit, este drept, cu o textură şi cu o nuanţă uşor diferite de cele ale tabletei, aceasta îndeplineşte şi rolul de capac protector. Sistemul de prindere este în trei puncte şi este foarte solid, tastatura protejând bine tableta de eventualele şocuri şi nefiind prea uşor de detaşat accidental. Sistemul de susţinere a tabletei în timpul utilizării nu este tot atât de bine conceput, canalul în care trebuie introdusă tableta fiind uşor de utilizat dar oferind totodată o priză scăzută. Din acest motiv, tableta poate sări foarte uşor din acest locaş, iar manevrarea ei prin ridicarea de marginea tastaturii, cum sunt obişnuiţi să facă utilizatorii de laptopuri, este călduros nerecomandată.
Ca în cazul oricărei alte tastaturi cu dimensiuni reduse, ergonomia nu este prea grozavă din cauza suprafeţei foarte reduse a butoanelor. În plus, tastele au o cursa amplă dar moale, acestea putând fi foarte uşor apăsate accidental.
Evolio a ales pentru tableta X8 Fusion un ecran cu aspect 4:3, un detaliu care mai mult ca sigur că nu va fi pe placul amatorilor de conţinut multimedia dar care o face optimă pentru lectura cărţilor sau navigaţia Web. Ecranul are o diagonală de 7,85” şi o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli, densitatea de 163 ppi nefiind una de natură să impresioneze dar fiind mai mult decât satisfăcătoare ţinând cont de segmentul de preţ vizat de tabletă.
Panoul IPS este unul de bună calitate, acesta remarcându-se printr-un nivel de negru bun, contrast ridicat, unghiuri de vizualizare ample şi culori frumoase cu o saturaţie naturală. Luminozitatea maximă nu este foarte ridicată, nuanţele de alb devenind suficient de curate abia pe la 70 – 75%, însă acest aspect nu este deranjant. Din păcate, tratamentul oleofobic este slab iar suprafaţa protectoare de sticlă este şi cam greu de curăţat de grăsime, transpiraţie sau alte reziduuri inerente unui ecran tactil.
După multitudinea de procesoare AllWinner sau MediaTek întâlnite în ultima vreme pe tablete ieftine, Evolio vine cu o mică schimbare de registru şi aduce un procesor Rockchip RK3188T. Ruda ceva mai lentă a cunoscutului RK3188, această platformă hardware fabricată într-un proces tehnologic pe 28 nanometri oferă patru nuclee de procesare ARM Cortex-A9 care sunt setate la frecvenţa de 1,4 GHz şi un procesor grafic ARM Mali-400 MP4. Înainte de a purcede la performanţele acestui cip, trebuie sa remarcăm că saltul la arhitectura pe 28nm este vizibil, tableta încălzindu-se arareori suficient de mult încât căldura degajată să devină sesizabilă.
Bazat pe tehnologii ARM care erau vârfuri de gamă acum doi ani, Rockchip RK3188T reuşeşte să rămână suficient de competitiv pentru sectorul inferior al pieţei tabletelor. Puterea de procesare este mulţumitoare, după cum se observă din rezultatele GeekBench sau BrowserMark, iar Mali-400 MP4 este încă un procesor grafic suficient de puternic. Real Racing 3 a atins limitele soluţiei grafice ARM, cursele mai aglomerate precum Melbourne având un număr nesatisfăcător de cadre pe secundă, însă orice joc mai puţin pretenţios va rula în condiţii suficient de bune.
Cu un ecran bun şi o platformă hardware mulţumitoare, tableta Evolio X8 Fusion este mai puţin impresionantă atunci când vine vorba de autonomie. Fără a fi codaşa plutonului de tablete testate până acum, aceasta se află undeva în coada clasamentului deoarece bateria cu o capacitate de 3900mAh a reuşit să ofere doar puţin peste opt ore de autonomie video şi circa patru ore de browsing Web intensiv.
Evolio X8 foloseşte platforma software Android 4.2.2, iar modificările aduse de producător sunt minime. Faţă de codul nativ Google, se remarcă în plus setările portului HDMI, posibilitatea amplasării unui buton pentru captura ecranului în System Bar şi suportul pentru modem-urile 3G cu conectare USB. La acest pachet, Evolio a adăugat aplicaţia de Video on Demand de la SeeNow şi suita de securitate Norton Mobile Security de la Symantec.
Camerele foto nu se fac remarcate cu nimic, acestea folosind doi senzori modeşti cu rezoluţii de 2, respectiv 0,3 MP, şi un sistem cu focalizare fixă. Software-ul de control este şi el redus la minimum, acesta oferind doar un mod de captură panoramică, geotagging şi ajustarea balansului de alb. Ţinând cont de specificaţii, rezultatele sunt previzibile şi nu impresionează cu nimic.
Evolio a avut o contribuţie minimă pe frontul redării audio, producătorul folosind clasica aplicaţie Play Music. Redarea video a beneficiat de mult mai multă atenţie, player-ul oferind o galerie a fişierelor locale, bookmark-uri, controlul luminozităţii, redarea într-o fereastră flotantă, suport bun pentru codecuri şi suport pentru coloanele audio multiple. Aplicaţia, care este produsă în realitate chiar de Rockchip, adaugă la lista clasicelor formate H.264, XviD, WMV, AAC sau MP3 şi mai rar implementatele AC3 şi DTS, ceea ce, combinat cu suportul pentru subtitrări, face din acest produs un player media capabil. Suportul pentru subtitrări nu permite alegerea codului de pagină, ceea ce înseamnă că diacriticele româneşti „ş” şi „ţ” nu vor fi afişate corespunzător.
Calitatea redării audio are o calitate satisfăcătoare atât în căşti cât şi în difuzorul extern. Din păcate, fie că sunteţi adepţii audiţiei în difuzor, fie că preferaţi căştile, vă veţi lovi de aceeaşi problemă: amplificatorul are o putere extrem de scăzută, o pereche de căşti Bluetooth fiind singura soluţie optimă pentru o audiţie corespunzătoare.
Cu un design elegant, o construcţie bună, un ecran IPS de bună calitate şi o platformă hardware satisfăcătoare,tableta Evolio X8 este o surpriză plăcută. Oferită la un preţ de 750 de lei, aceasta include în plus şi o tastatură Bluetooth care joacă şi rolul de capac de protecţie. Produsul are şi ceva deficienţe, cum ar fi autonomia slabă, captura foto modestă şi volumul audio redus, însă aceasta rămâne un produs accesibil demn de luat în seamă pentru cei care nu dispun de fondurile necesare saltului la iPad Mini.
Construcţie şi design
Dimensiuni şi greutate
Ecran IPS de bună calitate
Platformă hardware satisfăcătoare pentru clasa inferioară
Tastatură Bluetooth
Performanţe software
Autonomie
Camere foto modeste
Difuzor şi ieşire căşti cu putere redusă
Lipsă modul GPS