Deşi toată lumea aştepta lansarea unui nou smartphone din partea Huawei la Mobile World Congress, compania a ales să lanseze un computer 2 in 1 numit Matebook. Acesta este un răspuns la dispozitivele de genul Surface Pro de la Microsoft şi iPad Pro de la Apple. Matebook este o tabletă cu Windows cu ecran de 12” şi sistem de operare Windows 10, care alăturată unei tastaturi complete şi unui stylus activ devine o adevărată staţie de lucru.
Huawei Matebook poate fi folosit ca o tabletă sau ca un laptop, în funcţie de necesităţi, oferind acces atât la aplicaţiile universale de pe Windows Store, cât şi la cele clasice, de tip desktop. Publicul ţintă pentru Matebook este utilizatorul din mediul business, care are nevoie de un computer portabil uşor, capabil să realizeze orice funcţie de productivitate. Stylus-ul ar trebui să îi ajute pe cei din mediul creativ, care se bazează la birou de aplicaţii precum Photoshop.
Din păcate, hardware-ul intern al dispozitivului nu este tocmai potrivit pentru astfel de activităţi. În timp ce procesarea de text şi tabele nu ar trebui să fie foarte pretenţioasă, pentru editare foto sau video, procesoarele din gama Core M probabil că nu pot concura în termeni de performanţă cu „fraţii” Core i, integraţi în produse concurente.
Huawei Matebook duce şi o lipsă de port-uri pentru conectivitate, fiind echipat doar cu un conector magnetic pentru tastatură, un jack audio şi un port Type-C pentru încărcare şi ataşare de accesorii. Huawei a realizat astfel un dispozitiv de extensie, care oferă acces la mufe USB, un conector RJ-45 (Ethernet), un port VGA şi un HDMI pentru afişare pe display-uri externe.
Cu siguranţă există un public interesat de Matebook de la Huawei, însă preţul pare să fie cea mai mare problemă a sa. Varianta de bază intră în ofertă la 700 de dolari americani, iar accesoriile precum tastatura, stylus-ul şi dispozitivul pentru extensie costă 130, 60, respectiv 90 de dolari. Varianta de top, echipată cu Intel Core M7 8 GB memorie RAM şi SSD de 512 GB costă 1600 de dolari, fără să luăm în calcul şi accesoriile. Având în vedere diferenţa de performanţă faţă de competitori precum Surface Pro, probabil că va trebui să aşteptăm lansarea produsului Huawei pentru a ne decide dacă acesta merită sau nu să fie luat în considerare ca înlocuitor pentru un laptop de productivitate.