A devenit deja o obişnuinţă pentru companiile care vând conţinut să ofere şi hardware-ul pe care să-l consumi. Apple vinde prin iTunes conţint pentru iDispozitive, Amazon are gama Kindle, iar Google se laudă acum cu Nexus 7. Poate că în ţara noastră numele Barnes & Noble nu este foarte cunoscut, însă peste ocean el este sinonim cu cel mai mare vânzător de cărţi. Aşa se face că Nook, ebook reader-ul lor disponibil de mai mulţi ani pe piaţă, a primit un update de ultimă generaţie şi s-a transformat în tabletă. Cele două modele lansate de curând sunt Nook HD şi Nook HD+, cu dimensiuni diferite şi facilităţi de top.
Barnes & Noble Nook HD, cu diagonala de 7”, ar trebui să înlocuiască un ebook reader clasic. Pentru ca scrisul să fie foarte fin, producătorul a apelat la un ecran cu rezoluţie de 1440×900, mai mare decât cea a tabletelor de la Amazon sau Google. Un chipset TI OMAP 4470 cu procesor dual core la 1,3 GHz rulează sistemul de operare Android 4.0, însă aşa cum v-aţi fi aşteptat. La fel ca Amazon, Barnes & Noble a modificat foarte mult interfaţa. Utilizatorii nu au acces la Google Play, ci la o librărie de aplicaţii filtrate de producător. Tableta cântăreşte 314 g şi se pare că este cea mai uşoară de pe piaţă la această dimensiune.
Nook HD+ este modelul de 9” al companiei şi se laudă cu o rezoluţie foarte înaltă de 1920×1280 pixeli. Da, aţi citit bine. Sunt 200 de rânduri de pixeli mai mult decât la un ecran full HD. Tableta are o densitate de pixeli foarte apropiată de cea oferită de ecranul lui iPad 3. Motorizarea este oferită de acelaşi chipset, însă procesorul este tactat de data aceasta la 1,5 GHz. Pe ecranele cu rezoluţie foarte mare ale tabletelor se pot viziona filme, disponibile acum pentru cumpărare sau închiriere prin Nook Video Store. În Statele Unite, Nook HD costă 200 $ în versiunea cu 8 GB şi 230 $ cu memorie de 16 GB. Producătorul a fost mai mult decât drăguţ, oferind şi un slot microSD. Preţul lui Nook HD+ este de 270 $ pentru modelul cu 16 GB şi de 300 $ pentru cel cu 32 GB.