Tableta Galaxy Note Pro 12.2 este livrată cu versiunea Android 4.4.2 KitKat, personalizată cu interfaţa Samsung TouchWiz şi o selecţie de aplicaţii Samsung exclusive.
Avem la dispoziţie un ecran principal împărţit în 3 secţiuni: Newsfeed (Flipboard), colecţia de scurtături către aplicaţii şi widget-uri, respectiv noul Magazine UI.
Interfaţa Magazine UI oferă zonă pentru notificări şi propriul sistem de multi-tasking numit Multi Window. După cum spune şi numele, suportul Multi Window permite folosirea mai multor aplicaţii de Android simultan, fiecare având propria fereastră uşor de mutat oriunde găsim spaţiu liber pe ecran. La fel ca la PC-uri Windows, ferestrele cu aplicaţii pot fi suprapuse una peste alta, maximizate, minimizate, redimensionate şi închise atingând simbolurile afişate în colţul dreapta-sus. Numai că în lipsa unui taskbar dedicat, aplicaţiile minimizate sunt păstrate ca şi buline ilustrate cu simbolul grafic potrivit, pe care le putem muta oriunde găsim spaţiu liber pe ecran.
În ciuda aparenţelor lăsate de software-ul furnizat de Samsung în completarea pachetului standard de aplicaţii pentru Android, Galaxy Note Pro 12.2 este totuşi o tabletă cu posibilităţi de procesare inferioare unui laptop sau PC desktop. Astfel, pentru a prevenii orice neplăceri Samsung a limitat la 5 numărul de aplicaţii care pot fi deschise simultan în ferestre individuale. Spre comparaţie, tableta Galaxy Tab Pro 8.4 cu 2GB memorie RAM poate susţine simultan doar 3 ferestre cu aplicaţii. În practică, chipsetul Exynos 5 cu 8 unităţi de procesare nu resimte prea tare efortul depus, însă dacă folosim aplicaţii mari consumatoare de resurse (Google Earth + YouTube + Web browser) degradarea performanţelor poate deveni perceptibilă.
Cu mici excepţii, modul Multi Window este suportat pentru numeroase aplicaţii de Android. Pentru lansarea unei aplicaţii în fereastră separată putem apela panoul lateral, activat cu o alunecare a degetului dinspre partea dreaptă a ecranului, sau funcţia Air Command.
Meniul Task Switcher afişează lista cu aplicaţii recente în partea de jos a ecranului, încât aplicaţia deja prezentă pe ecran să nu fie acoperită în totalitate. Putem lansa de aici utilitarul Task Manager, sau elibera rapid resursele de memorie închizând simultan toate aplicaţiile din listă.
Păstrat într-un compartiment special prevăzut în colţul carcasei, stylus-ul S Pen este o alternativă elegantă la interacţiunea cu degetele pe suprafaţa touch. Pe lângă avantajul de nu lăsa urme de amprente şi transpiraţie pe ecran, accesoriul prevăzut cu senzor de presiune emulează foarte bine un stilou sau cariocă, la care apelăm pentru a scrie şi desena pe suprafaţa touch ca şi cum am avea în faţă o coală de hârtie.
Deşi realizat dintr-un plastic banal şi fără pretenţii la capitolul estetică, accesoriul S Pen va fi extrem de apreciat printre pasionaţii de desen, senzorul de presiune fiind perfect capabil să preia liniile fine aplicate pentru retuşarea imaginilor. Totuşi, cei cu degete groase ar putea să nu aprecieze forma de pix ieftin, subţire şi cu greutate prea mică pentru a trece drept accesoriu pentru desenat.
Aplicaţii:
În afară de navigarea listelor de meniuri şi interacţiunea cu aplicaţii de Android, stylus-ul este un accesoriu excelent pentru notiţe, care pot fi convertite apoi în formă text cu ajutorul funcţiei de interpretare a scrisului de mână. Pe lângă Action Memo, colecţia de aplicaţii prezentate la extragerea Sylus-ului din compartimentul său mai include Scrap Booker, Screen Write, S Finder şi Air Command. În plus, pe ecranul principal găsim şi un widget cu acces la aplicaţia S Note.
Cu Scrap Booker putem selecta orice porţiune de ecran pe care dorim să o avem păstrată în carneţelul de notiţe virtual.
Screen Write obţine capturi de ecran pe care putem lăsa notiţe de mână sau desena după cum ne dictează inspiraţia.
S Finder este funcţia de căutare din care putem căuta în colecţia de notiţe stocate în memoria telefonului, lista de contacte sau colecţia de mesaje.
Air Command ne îndrumă să desenăm un dreptunghi pe ecran, după care alegem o aplicaţie (ex. calculator sau YouTube) pe care să o lansăm în fereastra pe care tocmai am desenat-o, lăsând restul ecranului disponibil pentru alte activităţi.
Ecran spaţios şi de bună calitate
Difuzoare stereo dispuse pe orizontală
Performanţe competitive
32GB memorie internă + slot microSDHC (max. 64GB)
Disponibilă şi în variantă cu suport 3G/LTE
Preţ cam piperat
Interfaţa prea încărcată cu efecte grafice poate fi lentă uneori