Pentru o lungă perioadă de timp, compania Samsung a oferit o singură gamă de tablete, modelelor diverse din gama Galaxy Tab adăugându-li-se pe parcurs şi produsele superioare cu stylus din gama Galaxy Note. În ultimele şase luni, compania a decis să folosească aceeaşi strategie de inundare a pieţei care i-a adus succesul în lumea telefoanelor mobile şi a anunţat nu mai puţin de trei game noi: Galaxy Tab Pro, Galaxy NotePRO şi, de curând, noua gamă cu ecrane AMOLED numită Galaxy Tab S.
Atunci când vine vorba de design, compania Samsung dă dovadă de conservatorism şi lipsă de curaj, iar această atitudine a atras deja suficiente critici pentru a nu mai insista pe acest subiect. Noua tabletă Galaxy Tab S 10.5 nu face excepţie, aceasta preluând multe din elementele de design deja cunoscute, însă compania Samsung s-a preocupat ceva mai mult de detalii şi ne-a rezervat câteva surprize plăcute.
La o primă vedere, partea frontală este identică cu cea folosită de Samsung pentru tabletele lansate în ultimii doi ani. Aceasta a preluat însă designul cu colţuri rotunjite mai puţin proeminente care a debutat odată cu Galaxy Note 10.1 2014, iar grupul de butoane Home, Back şi Recent Apps foloseşte şablonul standard Android 4.0, Samsung abandonând butonul Menu abia la Galaxy Tab Pro sau Galaxy NotePRO.
Faţă de modelele anterioare, Galaxy Tab S 10.5 foloseşte însă un ecran cu o ramă vizibil îngustată. Un detaliu nou este şi senzorul de amprente care a fost plasat pe butonul Home, Galaxy Tab S 10.5 preluând astfel tehnologia de autentificare care a fost implementată de Samsung în terminalul Galaxy S 5.
Cele mai multe dintre detalii sunt prezente pe rama laterală. În partea stângă, tableta oferă conectorul audio de 3.5 milimetri, în timp ce partea dreaptă oferă locaşul MicroSD şi conectorul MicroUSB 2.0, aceste două părţi găzduind şi difuzoarele stereo simetrice. În partea superioară sunt amplasate minusculele butoane pentru Power/Lock, Volume Up şi Volume Down, precum şi modului infraroşu.
Din fericire, Samsung a renunţat la vopseaua argintie care acoperea rama laterală din plastic a carcasei în favoarea unei pelicule de culoarea bronzului care este mult mai puţin ţipătoare. Rama laterală are şi un design uşor îmbunătăţit, muchiile sale fiind acum tăiate la 45 de grade şi fiind mult mai plăcute la atingere decât cele perfect drepte de la generaţiile anterioare.
Spatele perfect plat a abandonat imitaţia de piele cusută în favoarea materialului cu adâncituri regulate care este deja cunoscut de la Galaxy S5. Această zonă a carcasei oferă şi un detaliu nou, cele două capace circulare din partea inferioară acoperind canalele unui sistem de prindere pentru cele două huse lansate împreună cu tableta. Acest sistem mecanic de prindere este mai puţin elegant decât cel magnetic folosit la tabletele iPad, însă este totodată şi mai ferm.
Fabricată integral din policarbonat subţire, carcasa are o construcţie bună. Aceasta este bine rigidizată, amplul capac posterior nu flexează sesizabil în nici o zonă, iar butoanele sunt bine făcute şi nu au joc sau zgomot deranjante. Materialele constructive nu sunt prea impresionante, un obicei deja bine-cunoscut de-al casei, iar dacă toate aceste mici schimbări de design nu au convins pe toată lumea, îmbunătăţirile parametrilor fizici vor fi în mod sigur mai atrăgătoare…
Având o grosime de 6,6 milimetri şi o greutate de numai 465 de grame, Galaxy Tab S 10.5 este cea mai subţire şi mai uşoară tabletă Samsung din gama 10” şi se apropie la mustaţă de impresionantul Xperia Tablet Z2. La fel ca produsul Sony, tableta Galaxy Tab S 10.5 este suficient de uşoară pentru a putea fi ţinută cu o singură mână şi suficient de subţire pentru a fi confortabilă în orice poziţie, fiind astfel un produs atrăgător pentru cei care vor un ecran mare dar nu au deloc intenţia de a se lupta şi cu o carcasă masivă.
Ergonomia tabletei este bună în cazul în care utilizaţi tableta în modul orizontal, însă utilizatorii care preferă orientarea verticală vor avea ceva probleme. Amatorii de multimedia sau jocuri se pot bucura de o poziţionare bună a difuzoarelor şi butoanelor capacitive, însă amatorii de lectură sau browsing care preferă modul vertical vor constata că un difuzorul din partea inferioară a carcasei este foarte uşor de obturat, iar cele trei butoane vor interfera cu marginea de care ţin tableta indiferent dacă o vor roti spre stânga sau spre dreapta. Din acest ultim motiv, am fi preferat ca Samsung să abandoneze definitiv butoanele hardware, însă sud-coreenii sunt aparent încă atraşi de acestea.
Ecran AMOLED excelent cu rezoluţie mare
Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Platformă hardware puternică
Difuzoare cu sunet mediocru
Mici probleme de performanţă software