Lansată la doar jumătate de an după modelele Galaxy Tab Pro şi Galaxy NotePRO, gama Galaxy Tab S nu aduce aproape nimic nou din punct de vedere software şi foloseşte aceeaşi interfaţă Magazine UX implementată peste Android 4.4.2. Deoarece gama de opţiuni software a fost deja prezentată pe larg, vom sări doar la cele două noutăţi: SideSync 3.0 şi senzorul pentru amprente.
Lansat acum ceva vreme pe tabletele ATIV cu Windows, SideSync este o soluţie pentru controlul de la distanţă al telefonului care seamănă cu opţiunea Q-Pair de la LG. Ajunsă la versiunea 3.0, produsul SideSync este disponibil şi pe tabletele Android şi este implementat direct în sistemul de operare al tabletei Galaxy Tab S 10.5.
O soluţie Remote Desktop care foloseşte conexiunea Wi-Fi Direct, aplicaţia SideSync 3.0 este compatibilă cu terminalele Galaxy Note 3, Galaxy S4 sau Galaxy S5 şi permite afişarea sistemului de operare al terminalului pe ecranul tabletei, controlul acestuia, copierea de fişiere şi streaming-ul conţinutului audio/video. SideSync 3.0 oferă şi opţiunea de preluare a apelurilor telefonice, însă aceasta este compatibilă doar cu terminalul Galaxy S5.
Galaxy Tab S 10.5 este prima tabletă Samsung care oferă un senzor pentru amprente, terminalul preluând modulul hardware pe care l-am văzut la telefonul Galaxy S5. Diferenţiindu-se de modelul capacitiv de pe iPhone 5S, acest modul de autentificare biometrică foloseşte un senzor optic care necesită trecerea degetului peste suprafaţa de contact, însă implementarea lui este superioară celei pe care am criticat-o la modelul HTC One Max.
Poziţionarea senzorului este bună deoarece utilizatorul poate ţine foarte uşor tableta cu o mână şi folosi degetele celeilalte mâini pentru autentificare, acest mod de lucru eliminând în mare parte citirile greşite de care ne-am lovit la Galaxy S5 atunci când încercam să-l utilizăm cu o singură mână. Înregistrarea unei amprente necesită opt treceri succesive ale degetului, numărul mai mare de eşantioane papilare colectate mărind şansa ca recunoaşterile ulterioare să aibă o rată ceva mai bună de succes.
Galaxy Tab S 10.5 oferă un emiţător infraroşu care permite transformarea tabletei într-o telecomandă universală pentru echipamentele electronice din jur. Aplicaţia Smart Remote oferă o interfaţă mare uşor de utilizat şi permite gruparea echipamentelor în funcţie de cameră. Aplicaţia nu include însă un mod de programare, deci în cazul în care televizorul sau amplificatorul nu este în lista imensă cu modele compatibile, veţi fi nevoit să căutaţi o soluţie software alternativă.
La fel ca în cazul tabletelor Galaxy Tab Pro şi Galaxy NotePRO testate, software-ul se remarcă prin designul nou simplificat, însă acesta are ocazional mici probleme de performanţă, iar consumul de memorie RAM este prea mare: circa 1,9 GB fără alte aplicaţii deschise în fundal.
Ecran AMOLED excelent cu rezoluţie mare
Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Platformă hardware puternică
Difuzoare cu sunet mediocru
Mici probleme de performanţă software