Aplicaţia pentru redarea audio este o versiune optimizată pentru tablete a aplicaţiei pe care am văzut-o implementată pe telefonul Galaxy S5. În spatele interfeţei plate se ascunde o aplicaţie audio complexă, care oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notificaţion Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp
Pentru cei care nu sunt satisfăcuţi de sunetul implicit, Music oferă opţiuni bogate de procesare audio. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.
Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio SoundAlive (fără opţiunile bogate de la Music), captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS.
Calitatea redării în căşti este satisfăcătoare: sunet redat are un volum suficient şi un spectru echilibrat, însă nivelul de distorsiuni este sesizabil iar fidelitatea nu este impresionantă. În cazul unei tablete, difuzoarele sunt însă modul de redare preferat, iar Galaxy Tab S 10.5 nu reuşeşte să impresioneze. Difuzoarele stereo au un volum suficient de ridicat iar separaţia lor stereo este bună, însă calitatea redării este slabă deoarece acestea nu reuşesc să acopere aproape deloc spectrul joaselor sau înaltelor iar sunetul redat este plastifiat şi amorf. Este regretabil că Samsung nu s-a preocupat mai mult de aceste difuzoare, deoarece tableta este o maşină multimedia portabil foarte bună datorită ecranului excelent şi a autonomiei remarcabile.
Puţine tablete oferă captură foto de bună calitate, iar Galaxy Tab S 10.5 face din grupul celor care suferă la acest capitol. Camera principală oferă un senzor de 8 MP şi un obiectiv F/2.4, iar rezultatele nu sunt prea impresionante. Imaginile capturate au culori suficient de frumoase şi un contrast bun, însă expunerea este problematică iar nivelul detaliilor este vizibil afectat de post-procesarea foarte agresivă. Cei care obişnuiesc să folosească tableta ca pe un scanner portabil vor descoperi însă prestaţia macro bună, care permite fotografierea documentelor în bune condiţii. Camera frontală foloseşte un senzor de 2,1 MP şi este cam zgomotoasă, însă are o expunere bună şi un nivel de detalii satisfăcător pentru Skype sau alte aplicaţii VoIP.
Modulul GPS nu se remarcă prin nimic deosebit. Acesta are o viteză mare de localizare şi o precizie bună, însă cei tentaţi să folosească tableta pe post de navigator GPS trebuie să ştie că nivelul semnalului nu este foarte grozav şi pune ceva probleme în mediile urbane aglomerate.
Noile game de tablete lansate de Samsung în acest an marchează un progres vizibil de la vechile modele din seria Galaxy Tab, iar Galaxy Tab S este, fără nici o îndoială, cea mai bună tabletă lansată de sud-coreeni până acum. Dincolo de ecranul excelent, aceasta oferă o autonomie excelentă, o platformă hardware bună şi o carcasă subţire şi uşoară. Problemele care se remarcă sunt performanţele încă nesatisfăcătoare ale interfeţei software şi calitatea slabă a difuzoarelor externe. Preţul de circa 2350 de lei este cam piperat şi este vizibil mai ridicat decât cel al modelului similar Galaxy Tab Pro 10.1, însă, dacă doriţi neapărat o tabletă cu ecran AMOLED, nu prea aveţi alte opţiuni la dispoziţie.
Ecran AMOLED excelent cu rezoluţie mare
Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Platformă hardware puternică
Difuzoare cu sunet mediocru
Mici probleme de performanţă software