Producătorii de dispozitive mobile s-au concentrat pe realizarea de tablete cu display-uri mari în trecut, încercând să ofere alternative competitive pentru faimosul iPad. Recent însă, eforturile în această direcţie au scăzut, piaţa de tablete cu display mai mic fiind o ţintă mult mai vulnerabilă. Deşi Sony a lansat doar tablete mari sub brandul Xperia Z, în această toamnă, compania a ales să meargă pe un format miniaturizat, realizând astfel Z3 Tablet Compact, cel de-al treilea membru al familiei Z Tablet.
Sony a decis să nu lanseze un Z3 Tablet mare, modelul Compact fiind singurul disponibil pe piaţă. Acesta ar putea fi numit la fel de bine „Z2 Tablet Compact”, deoarece împrumută de la fratele său mai mare aproapte totul. Diferenţele reale între aceste tablete sunt mărimea, viteza procesorului şi câteva elemente de design. În timp ce Z2 Tablet era destinat utilizării în mod Landscape, Z3 Tablet Compact este realizat pentru utilizarea în mod Portrait, o caracteristică ce descrie tabletele cu display mai mic.
Prima dată când pui mâna pe Xperia Z3 Tablet Compact rămâi uimit datorită dimensiuni şi greutăţii dispozitivului. Aceasta este una dintre cele mai uşoare tablete cu display de 8”, cântărind doar 270 de grame şi totodată una dintre cele mai subţiri. La 6,4 mm în grosime, nu are cum să nu impresioneze, mai ales când luăm în considerare hardware-ul inclus în această carcasă.
Designul este cel obişnuit pentru seria Xperia Z. Pe partea din faţă există o suprafaţă de sticlă de înaltă calitate (dar cu un tratament oleofobic cam slab), sub care sunt ascunse boxele stereo (sus şi jos), o cameră frontală, un LED pentru notificări şi display-ul LCD de calitate. Pe margini se găsesc toate port-urile şi lăcaşurile tabletei, toate protejate de capace rezistente la apă. De fapt, întreaga tabletă poate fi scufundată în apă cu adâncime de un metru şi este garantată să funcţioneze scufundată pentru 30 de minute. Aceste calităţi i-au adus certificarea IP68, prezentă pe toate dispozitivele Xperia Z3.
Există pe partea din dreapta un jack audio normal, aproape de colţul superior, deja obişnuitul buton de power rotund, cât şi un buton cu dublă comandă pentru volum sus şi joc. Butonul de volum este probabil cel mai ciudat din câte am întâlnit până în prezent pe tablete, întrucât este foate subţire şi nu foarte lung, iar faptul că este realizat din plastic nu asigură prea multă încredere atunci când îl apeşi. Din fericire, nu am întâmpinat probleme în utilizare şi te poţi obişnui destul de repede cu dimensiunile sale. Laterala din stânga găzduieşte conectorul universal petru dispozitive Xperia, pe care se pot conecta diverse accesorii oficiale, iar imediat sub el avem un capac sub care se găseşte lăcaşul pentru carduri microSD şi cel pentru cartele nano SIM în variantele 4G ale tabletei. Partea de jos include un capac mic pentru protecţia mufei micro-USB. Tableta este înconjurată pe margini realizate din plastic de calitate, iar colţurile sunt protejate dintr-un material metalic, pentru a asigura o rezistenţă sporită la şocuri.
Spatele de pe Xperia Z3 Tablet Compact este asemănător cu cel de pe Z2, adică este acoperit cu material plastic mat, puţin cauciucat, care oferă aderenţă sporită pentru a limita accidentele. De asemenea, alegerea acestui material pentru protecţia spatelui înseamnă că vor exista mai puţine instanţe în care vor apărea zgârieturi sau vor rămâne amprente pe carcasă. Tot ce putem găsi pe spatele tabletei este camera principală, în partea de sus şi un cip NFC. Spatele simplu şi elegant completează aspectul tabletei, oferindu-i mai degrabă un statut de dispozitiv discret, care nu sare în ochi atunci când este folosit.
De asemenea, utilizarea Z3 Tablet Compact este o adevărată plăcere. Poziţionarea butoanelor de pe lateral undeva pe la jumătatea înălţimii dispozitivului asigură acces rapid la ele în orice moment, iar alegerea unui raport 16:10 a rezoluţiei limitează din problemele tabletelor cu display wide atunci când citeşti sau navighezi pe internet. Chiar şi tastatura pare mai uşor de utilizat în modul Portait, tastele fiind foarte bine spaţiate.
Design simplu şi elegant
Performanţă înaltă
Durata de viaţă a bateriei peste medie
Dimensiuni şi greutate de invidiat
Sticla are un tratament oleofobic slab
Butonul de volum are un design mai puţin obişnuit
Performanta slabă a camerelor foto