Sony Xperia Z3 Tablet Compact review

05.12.2014
Sony Xperia Z3 Tablet Compact review
Software

Software

Diferenţele software între smartphone-urile Xperia Z3 şi tableta Z3 Compact sunt minore. Ecranul mai mare oferă posibilitatea de a ataşa pe ecranele meniului principal scurtături către aplicaţii pe rânduri de câte şase. Interfaţa însă este aceeaşi, cu designul aerisit şi simplist pe care Sony l-a adoptat de ceva vreme. Performanţa interfeţei proprietare este însă de invidiat, fiind responsivă în toate condiţiile de utilizare. Probabil că Samsung ar trebui să ia câteva notiţe de la Sony la această categorie.

Apăsarea lungă pe butonul power oferă pe lângă posibilitatea de a închide sau reporni dispozitivul şi butoane pentru screenshot-uri şi înregistrarea ecranului în format video. Sony rulează Android 4.4.4 pe dispozitivele Xperia Z3, iar Tablet Compact se aliniază la această regulă. Din păcate însă, procesul de actualizare nu este deloc simplu. Sony lansează două feluri de update-uri pentru dispozitivele Xperia. Unele sunt OTA (over the air) şi pot fi instalate direct de pe tabletă, folosind o conexiune wireless, iar altele necesită utilizarea unui computer. Este nevoie de instalarea unei aplicaţii dedicate pentru PC şi de câteva zeci de minute libere pentru a configura şi actualiza tableta, ceva ce nu am mai întâlnit de la iOS 5 şi Android 2.x.

Remote Play

Puteţi citi mai multe despre software-ul Sony în review-urile telefoanelor Xperia Z3 şi Z3 Compact, întrucât totul este valabil şi pe această tabletă. Un lucru nou este Remote Play, o funcţie care deşi este disponibilă şi pe smartphone-uri, nu era încă lansată la momentul apariţiei. Remote Play este posibilitatea de a rula jocuri de PlayStation 4 pe tabletă printr-un serviciu de streaming local (sau prin internet). Tableta oferă pe ecran butoane virtuale şi oferă posibilitatea conectării unui gamepad DualShock 4. Practic, Z3 Tablet Compact devine un display mobil pentru PlayStation.

Această funcţie este de mai mult timp disponibilă pe PlayStation Vita, însă pe seria Z3, stream-ul video este redat în rezoluţia 1280 x 720 pixeli, semnificativ mai mare decât 960 x 540 pixeli, cât afişează consola portabilă. Din păcate, stabilitatea conexiunii nu este la fel de bună pe tabletă, artefactele de compresie fiind mult mai evidente. Poţi astfel să îţi foloseşti consola Playstation 4 de oriunde, atât timp cât ai acces la o conexiune de date stabilă cu viteză de 5 Mbps. 

Întrucât software-ul nu permite captura de imagini statice sau video în timpul funcţionării Remote Play, am folosit imagini de presă oficiale oferite de Sony.

Redare media

În afară de faptul că sunetul din difuzoarele stereo este destul de puternic încât să îi deranjeze pe cei din jur, nu sunt foarte multe de spus despre capabilităţile multimedia ale tabletei Z3 Compact. Sunetul este redat de difuzoare la o calitate medie, însă o pereche de căşti este recomandată. Deja orice dispozitiv de pe piaţă poate reda cele mai populare formate video şi audio, iar în cazul în care software-ul livrat în pachet nu poate reda anumite fişiere, există pe Google Play destule soft-uri care să o facă.

Există opţiuni avansate pentru cei care vor să stoarcă fiecare gram de performanţă audio din micuţa tabletă. Există un egalizator cu setări mai multe preseturi, cât şi setări manuale, funcie de egalizare a volumelor a melodiilor redate şi posibilitatea de a reda muzică prin intermediul mufei USB pentru calitate mai înaltă a sunetului.

Părţi pozitive

Design simplu şi elegant
Performanţă înaltă
Durata de viaţă a bateriei peste medie
Dimensiuni şi greutate de invidiat

Părţi negative

Sticla are un tratament oleofobic slab
Butonul de volum are un design mai puţin obişnuit
Performanta slabă a camerelor foto

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult