Nvidia pregăteşte un chipset ultra-performant, dedicat tabletelor cu sistem Windows 8 şi următoarea generaţie de telefoane inteligente.
Pe scurt, Tegra 4 se doreşte a fi o versiune mai performantă a chipset-ului Tegra 3, disponibilă în suficient de multe variante cât să acopere o paletă variată de dispozitive şi game de preţuri.
Noul chipset foloseşte aceiaşi configuraţie quad-core +1 introdusă de Tegra 3, dar cu nuclee de procesare ARM Cortex-A15, mai sofisticate şi considerabil mai rapide decât cele bazate pe arhitectura Cortex-A9. În funcţie de categoria dispozitivului căruia îi este adresat, noul chipset poate funcţiona la o frecvenţă cuprinsă între 1.2 şi 2 GHz.
Conform primelor informaţii încă neconfirmate oficial, alături de cele trei versiuni Tegra 4 echipate cu nuclee Cortex-A15, Nvidia va adăuga în ofertă şi o variaţie echipată cu nuclee Cortex A-9, similare celor incluse în actualul chipset Tegra 3. Chipset-ul cu nume de cod SP3X are aceiaşi configuraţie quad-core +1 şi frecvenţe de funcţionare de 1.2 – 2 GHz, dar este adresat dispozitivelor smartphone şi tablete de dimensiuni reduse, constrânse din punct de vedere al consumului de energie şi capabilităţile sistemului de răcire.
Variaţiile mai performante, T40 şi T43, sunt rezervate tabletelor şi alte produse considerate vârf de gamă, pentru care maximizarea performanţelor este prioritară.
Versiunea AP40 a chipset-ului Tegra 4 va fi întâlnită pe o ofertă variată de tablete mainstream, funcţionând la frecvenţe cuprinse între 1.2 şi 1.8 GHz.
Primul pe listă în calendarul de lansare este chipset-ul Tegra 4 T40, instalat confortabil la inima unei tablete de top, plănuită pentru prima parte a anului viitor. Celelalte trei variaţii – T43, AP40 şi SP3X – vor veni abia spre jumătatea lui 2013, pensionând în cele din urmă vechiul chipset Tegra 3.
Chiar dacă este disponibil deja de ceva vreme, nucleul Cortex-A15 a ratat rolul principal în configuraţia lui Tegra 3 din pricina consumului de energie mult prea mare şi complicaţiile date de căldura excesivă pe care o genera în configuraţie quad-core. Din cauza acestor limitări, nucleul Cortex-A15 este folosit momentan doar pentru configuraţii dual-core, cum este chipsetul OMAP 5 produs de Texas Instruments.
Dacă Nvidia a reuşit să depăşească aceste dificultăţi, ţinând consumul de energie şi temperaturile sub control, chipset-ul Tegra 4 cu nuclee Cortex-A15 promite să strălucească la inima tabletelor de ultimă generaţie şi sisteme de tip ultrabook, livrate cu Windows 8 pentru dispozitive ARM.