Potrivit brevetului recent publicat de compania sud-coreeană, posesorii de telefoane Samsung vor putea face selfie-uri folosind camera principală de pe spatele telefonului, încadrând imaginea folosind ecranul principal transparent, glisat în afara carcasei.
Tehnologia ecranelor OLED transparente, care pot fi privite din față și din spate, a fost deja demonstrată de LG, rivalul Samsung lansând chiar și o gamă de televizoare cu preț exclusivist, care expune această caracteristică într-un context favorabil, precum o sală de prezentare sau sufragerie luxoasă.
Însă ecranul transparent și glisant descris în brevetul Samsung ar urma să fie instalat pe un smartphone cu design convențional, deci, nici măcar pliabil. Practic, ar fi vorba de un ecran OLED parțial ascuns la interiorul carcasei telefonului, expus doar prin extindere spre latura de sus a carcasei.
Pentru a nu părea doar o demonstrație tehnologică inutilă, viitorul smartphone ar urma să fie considerabil mai scund decât un telefon modern cu ecran 21:9, rata de aspect fiind mai apropiată unui smartphone de acum 10 ani (ex. 4:3). Astfel, viitorul smartphone ar urma să fie mic și ușor de manevrat în modul compact, luând forma unui telefon obișnuit abia după acționarea butonului care declanșează extinderea ecranului, principalul avantaj fiind acela că porțiunea de ecran abia expusă poate fi vizionată și din spate. Astfel, vei putea folosi aplicația de captură pentru încadrarea pozelor tip portret, chiar dacă telefonul nu dispune de o cameră frontală dedicată.
Ajungând și la partea de neajunsuri, este evidentă că un telefon rulabil mult mai scund nu poate acomoda un acumulator foarte mare, problema autonomiei urmând să fie rezolvată cu ajutorul unor acumulatori mai denși în privința capacității de înmagazinare a energiei, sau componente hardware mai eficiente.