Compania braşoveană AllView este un nume cunoscut pentru cumpărătorii români, aceasta devenind celebră mai ales pentru terminalele dual SIM şi tabletele cu cost scăzut comercializate. Ca şi Evolio, o altă companiei locală cu un profil similar, AllView nu este un producător de terminale în adevăratul sens al cuvântului, ci un antreprenor care colaborează cu diverşi producători ODM chinezi, alege modelul şi particularizările optime pentru acesta în funcţie de publicul-ţintă dorit şi se ocupă de localizarea lui.
P4 Alldro, terminalul lansat acum câteva de săptămâni de AllView, este cel mai puternic terminal Android din oferta companiei. Pe lângă suportul pentru două cartele SIM, cu care compania şi-a şi cucerit de altfel piaţa, noul terminal aduce o platformă hardware mai puternică decât cele uzuale folosite până acum şi un ecran cu panou Super AMOLED Plus, încercând totodată să păstreze preţul cât mai jos posibil.
Din punct de vedere estetic, AllView P4 este unul dintre cele mai sobre terminale văzute în ultima perioadă de timp. Renunţând la butoanele hardware în favoarea celor software, introduse odată cu Ice Cream Sandwich, P4 oferă o parte frontală elegantă prin însăşi simplitatea ei. Acoperită integral de materialul protector Gorilla Glass, aceasta este întreruptă doar de grila argintie a difuzorului şi obiectivul camerei frontale.
Spatele terminalului este acoperit integral de un capac subţire care oferă acces la sloturile SIM, baterie şi slotul MicroSD. Confecţionat dintr-un material plastic rugos antiderapant, acest capac are o ranforsare bună dar se pot găsi şi porţiuni care sună neplăcut a gol, în special în zona camerei şi a microfonului secundar, sau zone unde acesta nu se închide perfect.
Muchiile laterale păstrează aceeaşi notă simplă, partea stângă oferind butoanele pentru controlul volumului, partea dreaptă, butonul Power/Lock, foarte greu de apăsat din cauza înălţimii foarte mici, iar partea superioară, doar jack-ul audio de 3,5 şi conectorul Micro USB pentru încărcare şi date, ascuns după o clapetă culisantă.
Cu cei 9,8 mm ai săi, AllView P4 este un terminal cam gros, însă acesta recuperează prin dimensiunile normale frontale pentru clasa 4,3 inchi, adică 66,8 x 127,2 mm, şi mai ales prin greutatea scăzută de numai 118 grame. Fabricat integral din plastic, acesta nu uimeşte prin natura şi calitatea materialelor însă nu se face nici de râs, ridicându-se la înălţimea aşteptărilor pe care le-am avea de la această clasă de preţ.
Folosind două module radio şi două sloturi SIM dar o singură interfaţă software radio, AllView P1 este un terminal clasic Dual SIM Stand-by. Un astfel de terminal permite recepţionarea apelurilor pe oricare din cele două SIM-uri dar, odată ce preluaţi un apel, celălalt SIM va fi inactivat până la încheierea convorbirii iar un eventual apel către acesta se va lovi de mesajul „abonatul nu poate fi contactat”.
Compania a afirmat la lansare că P4 tratează altfel conexiunile de date însă modul real de funcţionare al produsului, chiar dacă este util, este mai puţin impresionant decât am fi crezut şi dorit. Astfel, utilizarea conexiunii de date oferită de o cartelă nu va întrerupe, într-adevăr, disponibilitatea pentru apeluri al celuilalt SIM, traficul de date fiind astfel tratat diferit faţă de o convorbire telefonică, însă preluarea unui apel va avea acelaşi rezultate: întreruperea transferului.
AllView a ţinut să sublinieze că P4 este „primul smartphone Dual SIM românesc cu ecran Super Amoled Plus” şi, chiar dacă ecranul cu diagonală de 4,3″ şi rezoluţie WVGA nu mai este ceva impresionant, nu trebuie să uităm totuşi că acesta era standardul suprem de calitate acum doar un an, un an şi jumătate. Deoarece matricea de subpixeli este una RGB, densitatea reală a ecranului este una de 216ppi, mulţumitoare pentru orice terminal şi în special pentru unul accesibil.
Ca în cazul oricărui ecran AMOLED, se remarcă contrastul teoretic infinit, unghiurile excelente de vizualizare şi nivelul profund de negru. Luminozitatea ecranului este bună iar ajustarea automată a acesteia este făcută bine, chiar dacă declanşarea reglajului este uneori mai lentă, în special după deblocarea terminalului. Surpriza plăcută este dată de vizibilitatea în lumina solară, unde ecranul terminalului AllView s-a comportat foarte bine, este drept, prin împingerea luminozităţii automate la nivelul maxim.
Fiind vorba de un terminal accesibil, producătorul a făcut o serie de compromisuri atunci când a ales platforma hardware. Drept urmare, AllView a ales procesorul MediaTek MT6575, care include un procesor single-core ARM Cortex-A9 tactat la 1GHz şi un procesor grafic PowerVR SGX 531T, o soluţie mai ieftină de la un producător celebru pentru chipurile sale destinate playerelor multimedia Home Cinema. Această platformă oferă o putere suficientă pentru rularea sistemului de operare, a filmelor 720p sau a opţiunilor avansate ale camerei precum captura în rafală, comparându-se din acest punct de vedere cu produse precum Qualcomm MSM8255 sau, uneori, chiar soluţia dual-core NovaThor U8500 (penalizată de Android 2.3), dar este inferioară soluţiilor rivale în testele de performanţă grafică, ceea ce nu este o veste bună pentru amatorii de jocuri.
Memoria RAM are o capacitate de 512MB, iar stocarea internă, a cărei dimensiune este de 4GB, oferă utilizatorului doar 2,5GB liberi. Din aceştia, 500MB sunt alocaţi partiţiei Data (pentru aplicaţii şi datele utilizatorului) iar 2000 sunt montaţi ca SDcard pentru restul fişierelor.
MediaTek afirmă că MT6575 este cel mai eficient chip dual SIM şi se pare că nu suntem minţiţi. Într-o utilizare medie care a inclus utilizarea serviciilor de email, Facebook şi Twitter cu push activat, captură foto şi video ocazională, redare audio timp de două ore şi circa 25 de minute de convorbiri telefonice, AllView P4 a oferit o autonomie de 29 de ore. Acest timp a fost obţinut în configuraţia dual SIM şi a implicat utilizarea conectivităţii 3G timp de 5 ore şi celei Wi-Fi timp de 6 ore.
Rulând Android 4.0.3 de la lansare şi având promisă şi o actualizare la Jelly Bean, AllView P4 este unul dintre terminalele care nu vin aglomerate cu aplicaţii inutile, în afara sistemului de operare mai fiind oferite doar suita de protecţie BitDefender, suita OfficeSuite de la MobiSystems, în versiunea sa gratuită, şi tastatura MultiLing cu tot cu suportul pentru limba română preinstalat.
Producătorul nu a uitat însă de alte setări particulare, cele mai importante fiind cele pentru managementul dual SIM. Oferind detecţie automată a cartelelor, modulul SIM Management permite activarea şi dezactivarea SIM-urilor şi alegerea setărilor implicite pentru apelurile telefonice, date sau mesagerie text. Acest modul are o extensie în cadrul aplicaţiei de telefonie, permiţând alegerea rapidă a cartelei de pe care dorit să iniţiem apelurile, şi un manager gestionarea conexiunilor de date oferite de cele două module radio.
Suplimentar, AllView P4 mai oferă un modul pentru management GPS, opţiune care va fi explicată imediat, o opţiune pentru programarea opririi şi pornirii automate a telefonului, un manager pentru temele multiple de interfaţă oferite şi aplicaţia pentru propriul magazin de aplicaţii, puţin cam inutil ţinând cont că terminalul oferă acces la Android Market.
Impresia generală lăsată de partea software este pozitivă, performanţa acesteia fiind bună iar singurele aspecte mai puţin plăcute fiind traducerile nu mereu inspirate şi temele de interfaţă, al căror nivel estetic nu este prea grozav.
Folosind un senzor BSI de bună calitate precum OmniVision OV 8830, AllView P4 promitea o calitate bună a imaginilor. Din păcate, după cum se remarcă din cele patru eşantioane ataşate, imaginile rezultate au un nivel ridicat de zgomot, nivelul detaliilor este scăzut, contrastul este prea puternic iar postprocesarea este agresivă şi prost aplicată. Nici captura video 720p nu a stat mai bine, fişierul video fiind subminat de aceleaşi probleme ale imaginii. Rezultatul este un fişier H.264 în container 3GP care oferă o stabilitate bună a imaginii, din păcate calitatea cadrelor şi a sunetului monofonic cu eşantionare la 8000Hz fiind departe de standardele rezonabile ale momentului.
Mostră captură video (H264/3GP, 720p, 45MB)
Este regretabilă această calitate scăzută a capturii deoarece terminalul oferă o aplicaţie bogată în setări pentru controlul parametrilor coloristici ai imaginii, şabloane pentru moduri de lucru, alegerea tipului de focalizare, panorama, HDR şi stabilizare software.
Din punct de vedere al dotărilor multimedia, P4 Alldro oferă, în plus faţă de codul standard Android 4.0, un suport mai bun pentru fişierele media. Pe lângă nativele MP4, H.264 şi MPEG-4, AllView a implementat şi suport pentru containerele MKV, MOV şi FLV şi codecurile XviD şi MPEG-2. Din păcate lipsesc codecurile necesare pentru decodarea AC-3 şi DTS, iar pentru subtitrări va trebui să apelaţi la o aplicaţie alternativă deoarece P4 nu oferă decât redarea simplă din galeria media Android. Nu vă aşteptaţi însă la minuni, procesorul MediaTek face faţă cu greu conţinutului cu o rezoluţie mai mare de 576p, remarcându-se scăderi fine dar dese ale numărului de cadre pe secundă redate, iar prestaţia difuzorului extern este modestă.
Privit ca un player audio portabil, P4 stă mult mai bine. Sunetul redat este puternic, are distorsiuni neglijabile şi o claritate mulţumitoare pentru un utilizator fără pretenţii audiofile, deficienţele mediilor prea puternice şi a înaltelor prea slabe putând fi compensate parţial din egalizatorul paragrafic cu 5 benzi. Aplicaţia pentru management şi redare este cea nativă a sistemului de operare, aceasta mai oferind o serie de şabloane pentru egalizator, amplificarea frecvenţelor joase şi spaţializare stereo.
AllView nu a făcut o treabă foarte bună cu modulul GPS. Deşi setările software sunt bogate, permiţând alegerea furnizorului de date pentru AGPS dintre Google şi Nokia sau descărcarea manuală a almanahului şi efemeridelor, partea hardware suferă din multe puncte de vedere. Semnalul oferit de antene este slab, SNR-ul neridicându-se peste 28-30 şi de multe ori fiind chiar mai slab, numărul maxim de sateliţi utilizaţi este redus, în general 4 sau 5, iar timpii de sincronizare sunt foarte mari.
Terminalul AllView are părţi mai puţin fericite, cum ar fi carcasa confecţionată din materiale modeste, o cameră foto slabă, un GPS lent şi neperformant şi o decodare video cu perfomanţe limitate. Dacă nu uităm însă că avem de-a face cu o soluţie dual SIM cu un preţ accesibil de 1299 lei, atunci vom descoperi în P4 Alldro un terminal suficient de bine construit care oferă o autonomie mare, o platformă hardware suficient de performantă pentru rularea Ice Cream Sandwich sau a aplicaţiilor Android şi un ecran Super AMOLED Plus de bună calitate.
autonomie dual SIM
ecran Super AMOLED Plus
Android 4.0 puţin modificat
procesor cu perfomanţe bune
management dual SIM simplu
calitate captură foto şi video
GPS
procesor grafic anemic
stocare internă mică
mici probleme de asamblare