Allview S3 Lite este un telefon Dual-SIM fără pretenţii, potrivit celor interesaţi exclusiv de utilizarea a două cartele simultan. Aspectul general este plăcut, datorită carcasei ultra-slim de 8,5 mm.
Nu acelaşi lucru îl putem spune despre proiectarea dispozitivului: lipsesc tastele laterale pentru controlul volumului, iar tastatura alfanumerică îngustă este aproape imposibil de utilizat – tastele se apasă greu şi oricât te-ai strădui tot se nimereşte să apeşi câte două odată. Abia reuşeşti să navighezi şi să scrii un cuvânt corect, nu se pune problema de a trimite mesaje decât dacă eşti masochist.
Neinspirată este şi poziţionarea sloturilor pentru cele două SIM-uri (unul peste altul). Pentru a scoate SIM-ul de dedesubt trebuie mai întâi să-l retragi pe cel de deasupra.
Ecranul are caracteristici standard telefoanelor candy-bar entry level actuale: 2.2 inch şi 240 x 320 pixeli. Calitatea imaginii este decentă, în sensul că nici nu impresionează, nici nu deranjează în vreun fel.
Interfeţele de conectare pe care ni le pune la dispoziţie Allview S3 sunt port-ul microUSB (pentru căşti, cablu de date şi încărcare acumulator) şi încă un port complet inutil doar pentru încărcare, compatibil cu încărcătoarele Nokia cu mufă subţire. Spun inutil pentru că telefonul vine însoţit de un charger cu USB, iar locul interfeţei tipice Nokia putea fi luat de un jack de 3,5 mm.
Această potrivire cu Nokia nu este deloc singulară. Imediat după ce pornim telefonul, vom vedea un ecran principal şi un meniu ce aduce mult cu cel de Symbian S60 3rd Edition. Similitudinile se opresc la nivel de interfaţă grafică – nu vă imaginaţi că acest Allview rulează aplicaţii Symbian sau că măcar poate fi personalizat la un asemenea nivel. Să vedem partea bună a lucrurilor: posesorii sau foştii posesori de smartphone-uri Nokia vor fi familiarizaţi din start cu Allview S3.
Dotările pe care ni le oferă Allview S3 sunt puţine şi modeste (o cameră foto de 1.3 MP, conectivitate GPRS, Bluetooth şi slot microSD), dar ceea ce deranjează şi mai mult este faptul că rezultatele produse (fotografii, redare audio, navigaţie pe Web) sunt practic egale cu zero.
Pozele nu pot fi numite poze (aveţi două dovezi mai jos, sunt mai degrabă pasteluri), iar sunetul nu poate fi numit nici el sunet decât poate de către un surd care, vindecat miraculos, se bucură de orice zgomot pe care îl aude.
Surpriza pe care o ascunde Allview S3 este o antenă retractabilă cu ajutorul căreia poţi asculta posturile de radio FM fără să mai conectezi hands free-ul.
Mi-aş fi dorit ca măcar pe partea de telefonie lucrurile să se prezinte mai bine, dar nici aici nu am cuvinte de laudă: convorbirile se aud încet chiar şi cu volumul la maxim, sunt neclare, trebuie să ciuleşti urechea în permanenţă. În schimb, difuzorul extern răsună cu putere.
Autonomia lui S3 se ridică la aproximativ patru zile, în condiţiile în care l-am folosit mai mult pentru convorbiri.
Accesoriile care îl însoţesc sunt următoarele: încărcător, cablu microUSB, căşti cu microfon şi manual de utilizare.
Plusuri
[+] Funcţionează în două reţele simultan;
[+] Carcasa solidă, capac metalic;
[+] Design slim atractiv;
[+] Difuzor extern puternic.
Minusuri
[-] Calitate slabă a sunetului în convorbiri;
[-] Tastatură şi pad extrem de incomode;
[-] Cameră foto sub orice critică;
[-] Nu are taste dedicate de volum;
[-] Sunet de calitate sub-mediocră în căşti – distorsiuni, sunet nefiresc.
Concluzie: Deşi are câteva facilităţi multimedia, Allview S3 dezamăgeşte rău de tot pe acest segment şi rămâne practic doar un simplu telefon Dual-SIM. La 300 de lei cât costă, nici nu puteam să-i cerem foarte multe, mai puţin pe partea de convorbiri unde chiar se impunea un nivel calitativ superior. Dacă ar fi să recomand din aceeaşi categorie şi de la acelaşi producător un telefon Dual-SIM bun, acela ar fi Allview S2 Guld. Ambele telefoane se găsesc disponibile pe site-ul allview.ro.