În urma unui proces comun împotriva Apple, compania a cedat și a fost de acord să plătească o sumă totală de 18 milioane de dolari către utilizatorii de iPhone care au rămas fără o funcție software în urmă cu câțiva ani. Compania a oprit de bunăvoie funcționalitatea FaceTime pentru cei care foloseau iOS 6, obligându-i astfel să treacă la iOS 7 pentru a putea să aibă acces această capabilitate. Motivul a fost economisirea de bani, întrucât modul în care opera inițial tehnologia, implica costuri în plus.
Pentru că Apple a încălcat un brevet VirnetX în versiunea inițială a funcționalității de apeluri video FaceTime, compania fiind nevoită să plătească licență pentru continuarea utilizării, în iOS 7, funcționalitatea a trecut la o nouă metodă de apel prin alt protocol peer-to-peer. Astfel, cei care încă erau pe iOS 6 au rămas fără posibilitatea de a mai folosi FaceTime, întrucât cele două versiuni ale funcției nu mai erau compatibile. Totuși, Apple a ales să oprească inclusiv apelurile între dispozitive care aveau încă iOS 6.
De altfel, un e-mail al unui angajat Apple confirmă faptul că această funcție a fost eliminată de pe iOS 6 în mod intenționat: „Am stricat iOS 6 și singura metodă prin care poți face FaceTime să funcționeze din nou este să treci la iOS 7”.
Acum, cei care s-au adunat pentru a da în judecată Apple, care foloseau modele iPhone 4 sau 4S pe iOS 6 în SUA în acea perioadă, primesc în total 18 milioane de dolari. Din păcate însă, acest lucru înseamnă că fiecare dintre cei care au reclamat compania vor primi aproximativ 3 dolari fiecare pentru această decizie. Singura metodă prin care vor putea primi mai mulți bani, ar fi ca o parte dintre ei să se retragă și să nu își ceară partea.
Acesta nu este prima dată când Apple primește o pedeapsă pentru astfel de practici. De curând, compania a fost amendată de autoritățile din Franța pentru că a limitat performanța unor modele mai vechi, în funcție de gradul de uzură al acumulatorului.
(via AppleInsider)