Apple descrie un smartphone fără butoane fizice, cu ecrane flexibile dispuse pe laturile carcasei pentru a forma noi suprafeţe touch, programabile pentru a reprezenta orice buton avem nevoie.
Demonstrat în urmă cu ceva timp şi de către Samsung, designul presupune folosirea unui ecran supradimensionat ale cărui margini sunt transformate în suprafeţe touch dispuse pe lateralul carcasei. Astfel, butoanele fizice sunt înlocuite cu replici virtuale care pot fi schimbate după bunul plac, în funcţie de cerinţele aplicaţiei activă pe ecran. În plus, pot fi afişate mesaje de notificare sau alte informaţii relevante pentru aplicaţiile redate pe ecranul principal.
Potrivit aplicaţiei pentru brevet „butoanele virtuale pot folosi efecte de transparenţă, zoom şi răspuns haptic la atingere, efecte audio sau alte mijloace pentru simularea unui răspuns la apăsare”.
Teoretic, dedicând o porţiune din ecranul telefonului pentru reprezentarea de butoane virtuale ce pot îndeplini orice funcţie dorită, includerea altor butoane fizice cu funcţie fixă nu mai este justificată. Excepţie ar putea face doar butonul Power/Lock, necesar pentru pornirea telefonului şi activarea ecranului. În plus, panourile laterale ar putea fi personalizate folosind tema de interfaţă a telefonului şi exploatate mult mai eficient plasând butoane şi reglaje personalizate pentru fiecare aplicaţie în parte.
Semnat de inginerii Scott Myers, Stephen Brian Lynch şi Anthony Montevirgen, noul brevet ar putea fi implementat în viitoare produse Apple. Din păcate compania americană este recunoscută pentru obiceiul de a breveta numeroase tehnologii cu potenţial fără intenţia de a le transpune în produse finite, folosind în schimb drepturile de proprietate intelectuală pentru a descuraja introducerea unor tehnologii similare în produsele companiilor rivale.