Apple ia în vizor companiile care, din considerente de reducere a costurilor, amână înlocuirea iPhone-urilor cumpărate în urmă cu mulți ani spre a fi oferite angajaților ca și telefoane de serviciu.
Potrivit informațiilor obținute pe surse, dacă telefonul tău este mai vechi decât iPhone 6 și rămas cu o revizie firmware mai veche decât iOS 12, Apple îți va opri accesul la servicii esențiale precum App Store, Maps și asistentul Siri. În esență, deși vei putea folosi în continuare telefonul pentru a primi și inița apeluri, eventual, accesa pagini cu browserul non-Apple, nu vei mai putea actualiza sau instala aplicații din AppStore, iar diverse funcții care depind de serverele Apple vor înceta să mai funcționeze. Totuși, conectivitatea iCloud pare să fie exceptată, permițând utilizatorilor rămași să-și migreze datele către un iPhone nou.
Fără o justificare credibilă de ordin tehnic, măsura ține mai degrabă de tactica numită ”planned obsolescence”, țintind scoaterea forțată din uz a produselor considerate depășite și creșterea artificială a vânzărilor de produse noi. Interesant este că legislația europeană obligă producătorii de electronice să faciliteze reparația dispozitivelor electronice, fie și contracost, timp de până la 10 ani după vânzarea inițială. În cazul de față, unele dintre modelele iPhone vizate au depășit deja acest prag, dar seria iPhone 5s împlinește 10 ani abia din luna septembrie, iar asta doar dacă ne raportăm la data inițială de lansare. Cu siguranță, există în circulație exemplare iPhone 5s vândute mult mai târziu decât atât, iar pentru acestea termenul de „expirare” curge de la data achiziționării „de nou”, punând sub semnul întrebării legalitatea măsurilor pregătite de Apple.
Lăsând la o parte lipsa de considerație față de mediul înconjurător, numărul utilizatorilor retail de telefoane iPhone 5s sau mai vechi probabil că nu este foarte mare. În schimb, angajații companiilor rămași cu iPhone-uri foarte vechi și uzate se vor bucura probabil să primească noi telefoane de serviciu.