Atât iPhone 6 cât şi fratele său mai mare Plus folosesc un senzor foto similar celui implementat acum un an pe iPhone 5S, adică un model fabricat de către Sony care oferă o rezoluţie de 8 MP şi pixeli de 1,5µm. Spre deosebire de cazul generaţiei anterioare, noile telefoane Apple folosesc un obiectiv cu diafragmă mai mare (F/2.2, faţă de F/2.4) şi un sistem de focalizare cu detecţie de fază care s-a dovedit a fi surprinzător de rapid. Mai mult, modelul iPhone 6 Plus oferă şi un sistem de stabilizare optică, iar rezultatele sunt, după cum vom vedea, impresionante.
Din păcate, vremea a fost teribil de nefavorabilă, iar ploaia, atmosfera încărcată şi lumina mohorâtă nu au permis telefonului să se desfăşoare la întregul său potenţial. Chiar şi în aceste condiţii, imaginile capturate denotă o prestaţie foto bună, remarcându-se nivelul scăzut de zgomot, culorile naturale frumoase şi expunerea corectă. iPhone 6 Plus nu reuşeşte să egaleze excelenta prestaţie diurnă a telefonului Galaxy S5, însă nivelul de detalii imortalizate este foarte bun pentru un senzor de numai 8 MP, iar procesarea suplimentară reuşeşte să conserve suficiente detalii fine.
Oferind o captură foto diurnă bună, iPhone 6 Plus se va evidenţia cu adevărat atunci când vine vorba de captura în lumină slabă. Prima implementare a unui stabilizator optic pe un terminal iPhone ne-a impresionat prin eficienţa deosebită, camera fiind capabilă să folosească fără probleme un timp de expunere de 1/4 secunde şi să poată utiliza astfel o sensibilitate ISO suficient de mică pentru a evita apariţia unui zgomot de imagine deranjant.
Apple nu a făcut saltul la înregistrarea video la rezoluţie UHD, însă acest lucru nu trebuie să descurajeze potenţialii cumpărători deoarece captura Full HD este foarte bună. Formatul ales pentru înregistrare este H.264 în container MOV, rezultatul fiind un flux video cu bitrate de circa 17 Mbps şi o stabilitate ireproşabilă a numărului de cadre pe secundă. Calitatea imaginii este foarte bună, nivelul de detalii, paleta coloristică şi expunerea fiind similare celor remarcate la captura foto. Sunetul nu este prea impresionant, acesta având o fidelitate satisfăcătoare, dar fiind penalizat de captura monofonică şi rata de eşantionare mică de numai 64 Kbps.
Descărcare eşantion captură video Full HD (ZIP, 99MB)
iPhone 6 Plus, la fel ca iPhone 6, se remarcă captura slow-motion foarte bună. Acestea sunt singurele telefoane disponibile în acest moment pe piaţă care pot înregistra la rezoluţie HD şi 240 de cadre pe secunde, conservând totodată şi sunetul, iar acest lucru va fi pe placul amatorilor de înregistrări sportive sau iubitorilor de natură care imortalizează animale în habitatul lor. Opţional, utilizatorii pot alege înregistrarea Full HD la 120 de cadre pe secundă, însă rezultatul nu va fi tot atât de impresionant. Din păcate, Apple nu a găsit o metodă pentru export rapid al acestui tip de înregistrare, cea mai rapidă opţiune pe care am găsit-o fiind trecerea fişierului prin editorul video iMovie pentru iOS.
Aplicaţia pentru captură foto este extrem de simplă, aceasta neoferind practic nici o setare avansată dar reuşind să funcţioneze optim în mod automat de cele mai multe ori. Pe lângă captura slow-motion menţionată mai sus, aplicaţia mai oferă Time Lapse, captură panoramică, HDR şi captură în rafală. Odată cu iOS 8, aplicaţia a primit un mod de ajustare rapidă a expunerii, care completează vechea opţiune de blocare a focalizării şi expunerii.
carcasă subţire şi elegantă
ecran excelent
captură foto/video
autonomie mare
platformă hardware puternică
preţ
iTunes este încă un rău necesar
memoria RAM de 1GB pare uneori insuficientă
dimensiuni mari pentru un telefon de 5,5"