Născut din mâna aceloraşi ingineri hardware care au proiectat celebrul player portabil iPod, iPhone a preluat calitatea audio bună a acestuia şi nu a coborât niciodată ştacheta. Producătorii de telefoane Android au reuşit şi ei să ofere ocazional telefoane cu o redare audio foarte bună, cele mai recente exemple fiind Xperia Z3 sau Galaxy Note 4, însă iPhone a fost o întotdeauna o alegere lipsită de riscuri deoarece ştiai în mod cert că va excela la acest capitol.
Folosind acelaşi DAC Cirrus Logic 338S1201 pe care-l ştim deja de la iPhone 5S, noul iPhone 6 Plus oferă o redare audio la fel de impresionantă. Dacă veţi alege nişte căşti mai bune decât mediocrele EarPods din pachet, veţi descoperi un etaj audio cu un volum puternic, un răspuns excelent în frecvenţă, distorsiuni insesizabile, bass puternic şi înalte discrete dar bine definite.
Dacă hardware-ul este foarte bun, software-ul este limitat de suportul redus pentru codec-uri şi tipicele idiosincrazii Apple. Aplicaţia pentru redarea media a rămas aproape neschimbată, aceasta oferind sortarea galeriei media după artist, album, gen sau compozitor, liste de redare, un egalizator care oferă doar şabloane prestabilite şi normalizarea volumului.
Dacă Music este un produs simplu dar funcţional, partenerul pentru redare video este o adevărata ruşine pentru anul de graţie 2014, în special în cazul unei companii atât de implicată în segmentul multimedia. Video oferă doar butoane pentru controlul redării, un buton Pan and Scan, suport pentru Closed Captions şi cam atât.
După cum este bine ştiut, ambele aplicaţii sunt strâns legate de iTunes şi de suportul extrem de limitat pentru formatele audio/video. Lista formatelor tradiţionale compatibile cuprinde doar H.264, MPEG-4 SP sau MJPEG (în containere MP4 sau Quicktime), MP3, AAC şi HE-AAC, pentru orice altceva fiind obligaţi să purcedem la o conversie. Din fericire, printre noutăţile tehnologice din iOS 8 se numără şi interfaţa software VideoToolbox, iar aplicaţiile care o vor folosi vor beneficia de acces direct la rutinelor de compresie şi decompresie video si nu vor mai fi penalizate de consumul energetic mare ca până acum.
iOS nu oferă o interfaţă software pentru accesarea informaţiilor extinse oferite de modulul GPS, deci nu putem comenta puterea semnalului şi acurateţea localizării. iPhone 6 Plus are însă o prestaţie excelentă deoarece localizarea asistată este foarte rapidă, precizia este bună iar actualizările de poziţie nu au întârzieri vizibile. Nu acelaşi lucru putem spune însă şi despre aplicaţia nativă Apple Maps. Apple a luptat din greu pentru a spăla ruşinea din 2012, însă România nu este tocmai o piaţă importantă, iar hărţile locale au încă prea multe greşeli şi prea puţine detalii pentru a fi considerate cu adevărat utile.
Apple a păşit cu dreptul în segmentul de piaţă al telefoanelor-gigant, iPhone 6 Plus fiind unul dintre cele mai atractive produse de acest fel datorită autonomiei îndelungate, a puterii hardware ridicate, a camerei foto excelente, a redării audio superbe şi a ecranului foarte bun. Păcat că Apple nu a ieşit din zona sa de confort şi nu oferă şi nişte dotări suplimentare care să pună mai bine în valoare ecranul mare, cum ar fi de pildă un stylus precum cel de pe Galaxy Note, un sistem audio frontal precum HTC BoomSound sau măcar de prea mult timp zvonitul mod de lucru split screen.
Terminalul păcătuieşte prin anumite decizii de design ceva mai puţin inspirate şi prin dimensiunile prea mari pentru un telefon cu ecran de 5,5”, însă cei care au aşteptat un telefon-gigant Apple probabil că nu se vor împiedica de aceste detalii şi vor aprecia oricum carcasa subţire şi elegantă. Cel mai deranjant aspect rămâne însă preţul: telefoanele Apple au fost dintotdeauna cam scumpe, iar preţul de 4000 de lei pentru varianta cu doar 16 GB de memorie internă este pur şi simplu ridicol.
carcasă subţire şi elegantă
ecran excelent
captură foto/video
autonomie mare
platformă hardware puternică
preţ
iTunes este încă un rău necesar
memoria RAM de 1GB pare uneori insuficientă
dimensiuni mari pentru un telefon de 5,5"