Apple iPhone – să cumpăr sau să nu cumpăr?

19.11.2007
Apple iPhone – să cumpăr sau să nu cumpăr?
Maratonul iPhone la sfârşit

Daniel Ion – Spectaculos, dar cu multe lipsuri – 7/10

Sunt adeptul tehnologiei eficiente, iar dacă designul dispozitivelor este impresionant în acelaşi timp, cu atât mai bine. iPhone-ul mi-a lăsat o impresie bună per ansamblu, motivele principale fiind interfaţa grafică şi modul de control.

Din păcate, lipsurile sale m-au convins să-l scot din lista de achiziţii. Nu înţeleg de ce nu pot avea MMS-uri pe un telefon mobil de ultimă generaţie cu ecran de 3.5”. Dacă se pot realiza scurte filmulete cu camere VGA lansate cu ani în urmă, de ce nu este posibil acelaşi lucru cu o cameră de 2 MP? Şi oricât de mult aş aprecia efectele multi touch şi memoria generoasă, dependenţa de iTunes mă face să-mi îndrept privirea în altă parte.

Q.E.D.

Poate unii din voi veţi spune că testele noastre n-au fost corecte, că Apple iPhone nu este disponibil încă "oficial" în România, că am folosit un telefon "modificat" pentru a funcţiona pe reţelele noastre de telefonie. Gândiţi-vă că iPhone-ul când va ajunge pe meleagurile nostre va oferi aceleaşi funcţii, aceleaşi aplicaţii şi evident aceleaşi limitări, care fac din bijuteria Apple un telefon supraapreciat.

Concluziile maratonului Apple iPhone

După un maraton de 8 zile este vremea să încheiem testele iPhone-ului, invenţia anului, cum a fost numită de unii. După ce v-aţi putut delecta cu un teaser în ziua în care iPhone a aterizat în redacţie, o prezentare generală, una multimedia şi una a capabilităţilor office şi Internet este momentul să vedem concluziile la care au ajuns redactorii go4it.ro. Parerea noastra este unanima, dar mai bine o citeşti mai jos, decât să ţi-o dezvăluim în primul paragraf.

Ionut Popa Alexandru – magie bine executată – 7/10

Prima impresie pe care ţi-o creează cel mai mediatizat telefon al anului este “de unde îmi cumpăr şi eu unul”. La această impresie contribuie finisarea de excepţie şi interfaţa cu utilizatorul, cea mai avansată la ora actuală din punct de vedere al interacţiunii multi touch.

Din păcate iPhone-ul nu este altceva decât un număr de magie foarte bine executat, de un David Copperfield isteţ şi vizionar. Odată numărul executat, ochii privitorului se deschid şi magia dispare. La mine a durat trei zile. Dacă în prima zi iPhone-ul mi se părea extraordinar ca uşurinţă în utilizare şi efecte grafice, în a treia zi, după ce am epuizat toate iconiţele din meniul principal, stăteam şi mă gândeam ce să fac cu el. Nu rulează filmuleţe flash, decât cele Youtube, nu poţi descărca fişiere de pe net, nu poţi organiza melodiile in playlist şi copia fişiere fără iTunes şi foarte urât, Bluetooth-ul nu poate transfera fişiere, contacte, fiind util doar în conjuncţie cu o cască wireless.

Un alt mare dezavantaj al iPhone-ului este tentaţia de te juca cu el, de asculta muzică şi naviga pe Internet, lucruri ce se traduc într-o autonomie redusă a bateriei, fiind necesară cel puţin o încărcare pe zi dacă telefonul este folosit intensiv.

Ca o concluzie iPhone-ul nu se compară cu un smartphone produs de Nokia sau Sony Ericsson, ca multimedia stă bine, însă nu poţi să nu te gândeşti că se putea face un telefon mult mai bun dacă se renunţa la limitările artificiale precum Bluetooth-ul, camera foto care nu înregistrează video, accesul într-o singură reţea de telefonie şi s-ar fi adăugat suport pentru aplicaţii realizate de alţii decât Apple (ştiu, Steve Jobs a anunţat că la anul viitor se vor crea aplicaţii pentru iPhone, dar până nu văd nu cred).

Andrei Girbea – o jucărie pentru oameni mari – 7/10

De ce ne place iPhone-ul? Pentru că e cool şi diferit faţă de celelalte telefoane. Interfaţa multi touch e genială şi îţi permite să navighezi cu uşurinţă prin meniurile jucăriei. Bine, meniurile sunt simpliste, in linia generală a produselor Apple. Dar asta nu e deloc un lucru rău. Ce ne mai place? Cu o conexiune Wi-fi poţi să te conectezi foarte uşor la Internet, să intri pe Youtube cu ajutorul modulului special conceput, să vizualizezi diverse pagini, să comentezi, să scrii mailuri şi ce mai vrei tu. Că tot veni vorba de scris, tastatura iPhone-ului este foarte cool, dar se adresează celor cu degete mici… Cu alte cuvinte copiilor? Hmmm…

Dacă stăm bine să ne gândim, prin tot ce ştie iPhone-ul şi mai ales ce nu ştie, el se adresează copiilor. De ce? Un copil nu are nevoie de Push eMail, de 3G, de profile complexe de Bluetooth. Nu, lui îi ajunge să se uite la filme, să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să vorbească la telefon. Iar la acestea iPhone se descurcă de minune.

Mai rămâne o întrebare. Mi l-aş cumpăra? Ei bine, nu ştiu. Pe de o parte îmi place, pe de alta nu. Nu pot transfera fişiere prin Bluetooth (examenele mele la facultate vor primi o lovitură gravă aici), nu îmi pot folosi căştile Wireless pentru a asculta muzică, nu prea sunt aplicaţii pentru jucărie… Şi totuşi e fain, nu? Ca o jucărie, pentru copiii mici şi mari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News