Apple a reacţionat foarte repede în cazul dezvoltatorilor de aplicaţii care colectau date despre comportamentul utilizatorilor. Imediat după ce articolul care analiza riscurile la care aceste aplicaţii supun utilizatorii, compania a început să contacteze dezvoltatorii şi să le ceară să elimine codul imediat, întrucât aceste practici contravin regulamentului de publicare al aplicaţiilor prin intermediul AppStore.
TechCrunch, site-ul care a adus la iveală aceste practici, a luat legătura cu mai mulţi dezvoltatori de aplicaţii, aceştia confirmând că Apple a cerut deja modificarea codului. Apple a înştiinţat companiile care încălcau regulamentul că va trece direct la eliminarea aplicaţiilor de pe platformă în cazul în care neregulile nu vor fi rezolvate rapid:
„Aplicaţia dumneavoastră foloseşte software pentru analiză care colectează şi trimite informaţiie utilizatorilor şi dispozitrivului către o companie terţă fără consimţământul utilizatorilor. Aplicaţiile trebuie să ceară în mod explicit consimţământul şi să ofere indicatoare vizuale clare atunci când înregistrează activitatea utilizatorilor.”
Termenul limită pentru eliminarea acestor capabilităţi ale aplicaţiilor este de numai o zi.
TechCrunch a luat legătura şi cu Glassbox, serviciul de monitorizare folosit de multe dintre aplicaţii, însă compania spune că nu ţine legătura cu Apple. Singurele interacţiuni cu platforma iOS este prin intermediul partenerilor care integrează codul său în aplicaţii.
Apple a oferit o declaraţie referitoare la această situaţie printr-un purtător de cuvânt:
„Protejarea intimităţii utilizatorilor este extrem de importantă pentru ecosistemul Apple. Regulamentul de pe AppStore impune aplicaţiilor să ceară consimţământ explicit şi indicatoare vizuale clare atunci când activitatea este înregistrată. Am notificat dezvoltatorii de aplicaţii care nu respectau aceste reguli şi vom acţiona ferm, dacă este necesar.”
Desigur, Glassbox nu este o soluţie doar pentru iOS. Platforma de monitorizare funcţionează pe toate platformele şi multe aplicaţii din Google Play Store folosesc cu siguranţă serviciile companiei. Regulamentul Google menţionează lucruri similare precum cel de la Apple, dezvoltatorii fiind obligaţi să ceară acordul atunci când monitorizează activitatea de pe ecran. Momentan Google nu a oferit o poziţie oficială referitoare la acest subiect.