Anul acesta, Apple s-a ales cu mai multe amenzi din partea mai multor guverne, dar a și pierdut în instanță în fața unor utilizatori care s-au plâns de diverse probleme cu dispozitivele sale. Cea mai nouă amendă pe care Apple ar putea să o primească vine din partea guvernului italian, care spune că Apple a făcut reclamă falsă telefoanelor sale lansate din 2017 până în prezent. Apple spune că telefoanele sale sunt rezistente la apă, însă garanția nu acoperă probleme legate de această rezistență, iar italienii nu sunt mulțumiți de asta.
Conform AGCM, echivalentul ANPC din Italia, începând cu iPhone 8, compania americană a promovat telefoanele iPhone 8, X, XS și 11 cu rezistență la apă. Problema este că după ce utilizatorii au folosit aceste dispozitive în apă, unele s-au defectat, iar Apple a refuzat să le repare sub garanție. Desigur, costurile de reparație pentru astfel de daune sunt foarte mari, iar clienții au trebuit să își plătească din buzunar intervențiile.
Documentele trimise de către AGCM în octombrie spun că Apple a încălcat legislația Italiei referitoare la protecția consumatorilor de două ori. În primul rând, a făcut reclamă falsă, spunând că telefoanele sunt rezistente și a folosit aceste practici agresiv în campania de promovare pentru a se poziționa în fața concurenților din piață.
Ce-i drept, dispozitivele Apple sunt rezistente la apă la standardul IP68, care asigură doar rezistență limitată la apă, nu face dispozitivele subacvatice. Totuși, autoritățile italiene spun că aceste limitări ar trebui să fie mai proeminente în reclame. O altă problemă pe care autoritățile o au cu practicile companiei sunt referitoare la asteriscul aferent rezistenței la apă, care spune că astfel de daune nu sunt acoperite de garanție, o încercare de a scăpa de obligațiile față de clienți pentru o capabilitate promovată în reclame.
Printre cazurile care au ajuns pe birourile AGCM se numără telefoane care au fost folosite în apa mării pentru scurt timp, persoane care și-au spălat telefoanele sub jet de apă, utilizatori iPhone ale căror telefoane s-au stricat după cel mai mic contact cu apa, sau chiar dispozitive care nu au fost niciodată scăpate în apă, dar care au fost refuzate la reparații din cauza daunelor cauzate de apă.
Apple are la dispoziție 60 de zile să facă apel acestei decizii. În cazul în care Apple va pierde, ar putea plăti peste 10 milioane de euro în penalități către guvernul italian. Această sumă nu pare foarte mare pentru Apple, însă între 2018 și 2019, compania a avut afaceri de 58 milioane de dolari, cu profit operațional de 26,9 milioane. Amenda este procentuală, deci Apple ar putea ceda jumătate din profitul pe care îl are pentru anul 2020.
sursa: TechCrunch