După ce în urmă cu puţin timp a ieşit la iveală că utilizatorii de telefoane iPhone pot obţine o creştere sesizabilă a performanţelor înlocuind la cerere acumulatorul încă funcţional, Apple vine cu un răspuns care nu face decât să alimenteze speculaţie privind strategia companiei de a „planifica învechirea dispozitivelor” după expirarea duratei normale de viaţă.
În viziunea Apple, o „durată normală de viaţă” pentru un telefon iPhone este de aproximativ doi ani, după care „îmbătrânirea” acumulatorului poate reduce simţitor performanţele. Numai că scăderea de performanţă a început să se manifeste doar în urma unor „ajustări” la nivel software, prezente începând cu actualizarea iOS 10.2.1.
Concret, dispozitivele iPhone 6 Plus actualizate la versiunea iOS 10.2.1 au pierdut considerabil din puterea de procesare, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul a scăzut la doar 839/1377 puncte.
Cei care încă nu vor să renunţe la telefonul iPhone, altfel foarte bine conservat în carcasa de protecţie, îl pot aduce la performanţele iniţiale înlocuind la cerere acumulatorul, serviciu pentru care Apple percepe o taxă de 79 dolari.
Apple contrazice acuzaţiile cum că ar încerca să manipuleze utilizatorii în a grăbi upgrade-ul la ultima generaţie iPhone. În schimb, explicaţia tehnică este cea a unei măsuri de siguranţă, menită să prevină oprirea neaşteptată a telefonului din cauza consumului prea mare de energie pe care acumulatorii îmbătrâniţi nu îl mai pot susţine. Dar nu este acesta un motiv suficient pentru ca acumulatorii respectivi să fie consideraţi neconformi şi eventual, înlocuiţi ca fiind defecţi? Ipoteza este întărită şi de faptul că problemele legate de oprirea spontană a telefonului mobil s-au manifestat într-o mai mică măsură chiar din primele luni de la lansare, Apple permiţând chiar înlocuirea la cerere, dar gratuită, a acumulatorilor pentru telefoanele iPhone 6s reclamate de utilizatori.
Remediul software aplicat de acum la scară largă a eliminat în bună măsură problema iniţială, dar introducând alta cu totul nouă. Probabil, măsura a scutit compania de o eventuală rechemare în masă a dispozitivelor deja comercializate, lăsând însă utilizatorii să se descurce cu un produs care nu mai corespunde specificaţiilor pentru care l-au cumpărat.