Apple a ajuns târziu la „petrecerea” 5G, lansând abia în 2020 primele sale modele echipate cu tehnologie de conectivitate de generație nouă. Se pare însă că planurile companiei sunt destul de mari pentru viitor, urmând ca în doar câțiva ani să elimine dependența de parteneri precum Qualcomm, care furnizează în prezent cipurile 5G din iPhone 12 și iPad Pro. Totuși, procesul de dezvoltare și cercetare este unul lent, iar primele iPhone-uri cu modem Apple ar putea apărea abia în 2023.
Ming-Chi Kuo, analistul TF Securities specializat în operațiunile companiei Apple, a publicat un nou raport pentru investitori, în care spune că planurile companiei ar fi să lanseze primele modem-uri 5G proprietare cel mai devreme în 2023. Acest pas ar permite Apple să producă iPhone-uri cu 5G la prețuri mai mici, lucru care ar putea să însemne telefoane mai ieftine, sau profituri mai mari. În oricare dintre situații, Apple va avea de câștigat.
„Predicțiile sunt că iPhone va adopta propriul modem 5G în 2023 cel mai devreme. În timp ce vânzările de telefoane high-end cu 5G sunt lente, compania Qualcomm va fi forțată să concureze pentru mai multe comenzi pe piața low-end pentru a compensa lipsa comenzilor din partea Apple. Când problemele de stocuri vor fi rezolvate, MediaTek și Qualcomm vor avea mai puțină putere de negociere în fața brandurilor, lucru care va pune presiune competitivă pe piața mid și low.”, anunță Kuo.
Motivul pentru care Apple a lansat atât de târziu telefoane cu 5G, în timp ce alți producători ofereau de doi sau trei ani deja astfel de dispozitive, a fost unul complex. În primul rând, Apple a refuzat să mai plătească licențe pentru anumite tehnologii Qualcomm, licențe pe care le considera abuzive. Asta a dus la încheierea parteneriatelor de afaceri între cele două companii. Ca alternativă, Apple a ales Intel drept furnizor de modem-uri 4G, în speranța că Intel va dezvolta și modem-uri 5G.
Atunci când proiectul 5G de la Intel a eșuat, Apple nu a avut de ales decât să cedeze în lupta cu Qualcomm, să plătească licențele restante și să încheie un parteneriat cu producătorul american pentru modem-uri 4G și 5G. Totodată, Apple a cumpărat divizia de cercetare Intel care se ocupa cu modem-uri în 2019. De atunci, se zvonește că Apple lucrează la propriile soluții de conectivitate, lucru confirmat de multe ori și de angajările pe care compania le-a făcut.
De altfel, este în natura Apple să realizeze cât mai multe componente intern. De la procesoare și până la cipuri grafice, Apple a ales să taie legăturile cu parteneri mai vechi în favoarea soluțiilor proprietare. Modem-ul 5G va fi doar încă o componentă pe care o va produce, însă dezvoltarea acestor soluții este lungă și costisitoare.
sursa: MacRumors