Asus M930, pretendent la titlul de Communicator

Asus M930, pretendent la titlul de Communicator
Baterie, concluzie

Baterie

Asus M930 are o baterie Lithium Ion de 1100 mAh. În condiţii medii de utilizare (inclusiv 20 de minute de browsing, 30 de minute de convorbiri), bateria s-a descărcat complet după ceva mai puţin de 48 ore. O utilizare intensă de office însă, îi poate epuiza bateria într-o singură zi.

Concluzii

Revenind la comparaţia dintre Asus M930 şi Nokia E90, după ce am testat ambele dispozitive concluzia este clară. Nokia E90 rămâne cel mai bun Communicator al momentului. Marele păcat al lui M930 este dimensiunea. Pentru alţii, aceasta ar putea constitui o calitate. Dar fiind un Communicator, ar trebui să faciliteze folosirea funcţiilor de office. Pentru asta, ar trebui în primul rând să aibă un ecran mai mare.

Asus M930

Pe de altă parte, dacă nu vrei neapărat un ecran intern mai mare şi te descurci cu cel de 2.6 inch, vei aprecia dimensiunea redusă a terminalului. Dar vei avea totuşi o problemă cu dimensiunea redusă a tastelor soft interne.

Cei de la Nokia pot sta liniştiţi, Asus M930 nu va putea, în forma actuală, să atenteze la poziţia lui E90. Poate o versiunea viitoare, cu un ecran generos şi o construcţie mai atentă se va putea bate de la egal la egal cu Communicator-ul finlandez.

Asus M930

Plusuri şi minusuri:

[+] dimensiunea redusă
[+] suport HSDPA şi Wi-Fi
[-] ecran intern mic
[-] taste soft interne incomode
[-] sistemul de închidere/deschidere a slapetei este dificil şi prost gândit
[-] cameră foto de doar 2 MP, utilizabilă doar cu clapeta închisă

Construcţie

Încă de când am auzit primele zvonuri şi am văzut primele imagini, am fost conştient că Asus M930 va fi un rival pentru Nokia E90, cel mai bun communicator deocamdată. Şi pentru a vedea cum stau lucrurile am intrat în posesia lui M930 chiar înainte de a fi anunţat oficial, la CEBIT 2008, în luna martie.

Asus M930 Asemănările dintre Asus M930 şi Nokia E90 mă obligă la un articol care să urmeze linia de comparaţie dintre cele două dispozitive. Ca telefoane inteligente cu pretenţie de Communicator, ambele au adoptat tactica cu două ecrane, unul exterior mic, şi unul intern mai mare, ambele pot fi folosite cu uşurinţă ca telefon cu clapeta închisă şi ambele pun mare preţ pe tastatura QWERTY.

Construcţie şi design

Ca unul care a testat şi Nokia E90 şi face o comparaţie la prima vedere, am remarcat imediat că Asus M930 este mai mic. Asta era evident şi din specificaţii, numai că realitatea îţi dă imaginea clară asupra diferenţelor de dimensiuni. Şi evident mai uşor: 158 de grame faţă de cele 210 ale lui E90. Mai mic şi mai uşor, dar cu ce preţ?

Raportul dintre dimensiuni şi funcţii (dimensiunea ecranului, tastaturii etc.) este un compromis pe care producătorii de telefoane şi-l asumă. Acest risc presupune să alegi, tu ca producător, categoria de utilizatori mai numeroasă şi să fii conştient în acelaşi timp că telefonul tău nu va fi pe placul celorlalţi utilizatori. Faci un telefon, de exemplu, pentru cei care preferă dispozitivele de dimensiuni reduse, dar pe de altă parte îi pierzi pe cei care vor ecrane mari.

Asus M930

Ca şi Nokia E90, Asus M930 este gros. Aceasta este caracteristica de care telefoanele de tip Communicator nu vor scăpa niciodată. Dacă vrei un telefon cu tastatură QWERTY care să se deschidă ca un laptop, trebuie să te resemnezi. Nu va fi niciodată slim.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News