Totuşi, ASUS P526 nu este doar un GPS, ci vorbim de un PDA cu funcţii multiple. Poate mai importantă decât facilitatea GPS, este cea de telefon mobil. Prin intermediul reţelelor de telefonie GSM, P526 suportă şi transfer de date, adică accesarea Internetului, însă nu la viteze maxime (3G) ci doar GPRS.
Spre deosebire de P525, ASUS P526 vine cu o aplicaţie de comunicaţie GSM îmbunătăţită. Dacă la modelul precedent, căutarea unui contact în agendă presupunea de multe ori utilizarea stylus-ului, la P526 operaţiunea se face rapid, doar din taste.
Calitatea convorbirii cam lasă de dorit: volumul nu este prea puternic, iar difuzorul se aude puţin înfundat, ca şi cum frecvenţele înalte nu ar fi reproduse. Situaţia se regăseşte atât la P525, cât şi la alte PDA Phone-uri bazate pe Windows Mobile. Utilizând căştile din pachet, situaţia se schimbă în bine pentru ASUS. De asemenea, şi la rularea fişierelor audio perechea de căşti oferă un sunet clar, redând bine frecvenţele înalte şi medii. În ceea ce priveşte bass-ul, lucrurile nu stau aşa de favorabil, vorbim totuşi de o pereche de căşti din categoria „dopurilor”.
Folosit doar ca telefon, la un nivel obişnuit de utilizare zilnică, se poate ajunge cu autonomia chiar la 5-6 zile. Aceasta datorită prezenţei unui mod stand-by care opreşte majoritatea funcţiilor procesorului intern, dar şi ecranul, lăsând activ doar modulul GSM. Dacă echipamentul este folosit intens, autonomia poate scădea spre 24 de ore.
În rest, un PDA cu Windows
Când spun cu Windows, mă refer la multitudinea de funcţii şi aplicaţii asemănătoare cu cele de pe un PC: Word, Excel, Internet Explorer, Media Player, sincronizarea cu Outlook şi Push E-Mail, jocuri, dar şi posibilitatea instalării altor programe.
Să nu uităm de funcţia de afişare a pozelor, colaborată cu camera foto de 2 MP. Aceasta nu este una dintre cele mai reuşite, dar face poze la nivelul unui telefon obişnuit. Capacităţile de filmare se rezumă la rezoluţia 176×144 pixeli în format MPEG4 şi la 30 de cadre pe secundă.
ASUS P526 este un PDA Phone al cunoscutului producător taiwanez de echipamente IT&C. În ordinea apariţiei, este cel de-al patrulea PDA care încorporează, printre altele, şi funcţii de telefon. Originile şi le are în P525, spre deosebire de care, prezintă în plus modul de navigaţie GPS şi câteva modificări minore de ordin estetic şi funcţional. P526 nu încorporează un joystick în mijlocul tastaturii, funcţie înlocuită de o rotiţă pe lateral, şi foloseşte ca sistem de operare Windows Mobile 6 (versiunea 5 în cazul lui P525). Alături de P525 şi P526, ASUS mai are în acelaşi segment de piaţă şi P535, un model căruia îi lipsesc tastele numerice. Controlul său se face aproape exclusiv prin intermediul funcţiei touch-screen. Puteţi vedea comparaţia specificaţiilor celor trei modele ASUS chiar pe go4it.ro.
PDA Phone-urile sunt echipamente multifuncţionale care au ajuns să înlocuiască, unele chiar cu succes, mai multe dispozitive portabile precum: telefonul, PDA-ul, player-ul MP3 şi camera foto. Unii producători reuşesc să creeze un echipament care poate îndeplini cu succes funcţiile încorporate, alţii nu prea, iar astfel de produse devin instantaneu „struţo-cămile” de care ne cam ferim toţi. Atunci să vedem dacă ASUS şi-a făcut temele.
GPS
Ceea ce evidenţiază P526-ele este modulul GPS, altfel, vorbim doar de un P525 motorizat de o versiune de Windows mai nouă. La baza capacităţilor de navigaţie stă un modul SiRF Star III, ce rezolvă problemele versiuni II de care cunoscătorii s-au cam ferit. Ceea ce îi lipseşte lui P526 din pachet este chiar aplicaţia de navigaţie, echipamentul fiind pregătit de drum doar din punct de vedere hardware.
Pentru un test serios am dus ASUS P526 până la Sibiu alături de echipa ProMotor.ro în cadrul evenimentului „Skoda Roomster – testul de consum (I)”. Alături de P526, „călăuză” ne-a mai fost Mio C520, care va intra în lumina reflectoarelor spre sfârşitul acestei săptămâni.
Ca aplicaţie GPS am utilizat soluţia iGO 2006, program foarte răspândit în Europa de Est, care stă şi la baza multor echipamente GPS dedicate. Pentru instalarea aplicaţiei a mai fost nevoie de un card de memorie microSD (1GB – 35 lei).
Pentru detectarea sateliţilor P526 are nevoie de la câteva zeci de secunde până la chiar două minute, timpi după care navigaţia decurge fluent. Iar în cazul în care intervine o pierdere de semnal, cum a fost cazul câtorva situaţii pe Valea Oltului, revenirea sa durează câteva secunde, maximum 10. În rest, în cele peste 14 ore petrecute în Skoda Roomster, P526 a funcţionat ireproşabil.
Are şi aspecte pozitive, dar şi negative. Un impediment îl reprezintă dimensiunea ecranului, 2.6”, iar aici nu mă refer la faptul că harta nu este vizibilă, din contră, ci la interacţiunea cu echipamentul. Este îngreunată de mişcarea „naturală” a automobilului. De fapt, este o problemă care ţine mai mult de drumurile din România şi mai puţin de butoanele mici afişate pe ecran. În rest, ecranul este vizibil, fiind lucios şi nu semi-mat ca la modelele de ecrane LCD „primitive”. Chiar şi în condiţii de lumină puternică, harta este vizibilă, rezultat al unui contrast bun şi al unei lumini de fundal puternice. Faptul că are un ecran relativ mic îi sporeşte considerabil autonomia, undeva spre 4 ore şi jumătate de navigaţie continuă, la luminiozitate maximă a LCD-ului.
Per ansamblu, P526 îşi îndeplineşte cu succes funcţiile de GPS şi se dovedeşte o bună soluţie alternativă la echipamentele de navigaţie dedicate.