ASUS Zenfone 2 Laser (Review)

12.10.2015
ASUS Zenfone 2 Laser (Review)
Software, Camera foto

Software

Echipat cu versiunea Android 5.0.2 şi interfaţa ZenUI, telefonul păstrează puţine asemănări cu aspectul vizual implicit al sistemului de operare livrat de Google pentru dispozitivele din seria Nexus. Acesta abordează stilul grafic Material Design, însă foloseşte o paletă de culori diferită, animaţii, servicii şi widget-uri proprii. Dacă la partea de design nu prea avem ce reproşa, în ce priveşte pachetul de aplicaţii preinstalate lucrurile par să fi scăpat de sub control, ASUS livrând o colecţie stufoasă de aplicaţii nu neapărat utile, care bombardează utilizatorul cu tot felul de notificări, sugestii pentru instalarea altor aplicaţii şi aplicarea de optimizări dubioase pentru eliberarea spaţiului de stocare, a consumului de memorie RAM şi securizarea comunicaţiilor Facebook Messenger sub motivul că ar putea fi interceptate.

Problema nu este că ASUS instalează propriile aplicaţii, întrucât majoritatea producătorilor de dispozitive mobile oferă software similar. Motivul adevărat pentru care o parte dintre utilizatori ar putea fi nemulţumiţi este integrarea de servicii terţe precum Clean Master, TripAdvisor, Dr. Safety, Amazon Kindle şi Zinio, sub denumirea „Apps4U”. Partea bună este că acestea pot fi dezinstalate. Partea proastă este că la fiecare întoarcere la setările din fabrică acestea vor apărea din nou, ba chiar ne putem trezi cu aplicaţii în plus după aplicarea actualizărilor OTA pentru versiunea de Android.

Pe lângă serviciile Google, care sunt obligatorii pentru orice dispozitiv compatibil Google Play, ASUS vine cu propriile aplicaţii pentru cameră, web browser, redare de conţinut multimedia, propriul calendar, manager de fişiere, aplicaţie de vreme şi calculator, un manager pentru aplicaţiile care să pornească la boot, alături de câteva servicii sociale. MyASUS, Share Link, Zen Circle, ZenTalk şi OmletChat sunt doar câteva dintre aplicaţiile preinstalate pe care marea majoritate dintre utilizatori nici nu le va porni vreodată. Multe dintre acestea nu pot fi dezinstalate şi vor aglomera pentru totdeauna sertarul cu aplicaţii.

Avantajele pe care ZenUI le are peste concurenţă sunt accesibilitatea şi nivelul de personalizare posibil. În meniul principal, accesarea notificărilor se poate face cu un simplu gest de sus în jos, în orice parte a display-ului, nu numai din partea de sus. Având în vedere dimensiunile acestuia, această adiţie este binevenită. Fiecare buton disponibil în meniul de setări rapide poate fi personalizat. Ordinea acestora poate fi schimbată, iar toate butoane pot fi eliminate în favoarea altora. În plus, un gest de jos în sus deschide meniul „Manage Home”, care oferă acces la setări de personalizare a interfeţei precum fundaluri, animaţii, teme şi pachete de pictograme. Există chiar şi posibilitatea de a alege alte font-uri pentru interfaţă dintr-o listă impresionantă.

Camera foto

Deşi impresionează prin focalizarea foarte rapidă şi precisă, camera foto de 13 MP oferită de Zenfone 2 Laser nu convinge la fel de bine şi prin pozele oferite. Claritatea detaliilor surprinse în imagini este excelentă, însă culorile saturate dau un aspect nenatural, iar diferenţele mari de iluminare între porţiunile umbrite şi cele atinse de soare pot fi deranjante uneori.

Fără HDR Cu HDR

Pe timp de noapte, utilizarea camerei fără o sursă puternică de lumină nu dă rezultate prea grozave, însă comutarea în modul „low light” rezolvă parţial această problemă, cu preţul reducerii rezoluţiei foto la valoarea de 3MP.

Aceleaşi probleme de supraexpunere/subexpunere şi saturarea excesivă a culorilor reapar şi la utilizarea modului de filmare, aspectul filmuleţelor rezultate amintind filtrele pentru imagine oferite de aplicaţia Instagram.

ASUS Zenfone 2 Laser – sample video

 

Părţi pozitive

Design plăcut
Autonomie satisfăcătoare
Interfaţa ZenUI
Acumulator detaşabil

Părţi negative

Performanţe sesizabil mai mici decât la originalul Zenfone 2
Prea multe aplicaţii preinstalate (Bloatware)
Camera foto sub aşteptări

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult