În mod normal nu ne-am aştepta la prea multe de la o cameră foto de pe un dispozitiv mid-range, însă având în vedere cât de bine s-a prezentat Zenfone 2 până acum, ne aşteptam la performanţă ridicată şi la acest capitol. Din păcate însă, rezultatele camerei principale de 13 megapixeli de pe partea din spate sunt doar satisfăcătoare, dar nu spectaculoase.
ASUS a realizat o aplicaţie de cameră cu foarte multe opţiuni, de la setări manuale avansate, până la moduri inedite de captură a imaginilor. Din păcate aceasta este ataşată unui senzor foto nu foarte performant, cu o optică de bază, fără lentile performante. Rezultatele vorbesc de la sine, multe dintre imagini fiind focalizate greşit, iar zgomotul şi procesarea de imagine exagerate sunt vizibile în toate fotografiile.
Pe timp de noapte nu este indicată utilizarea camerei fără lumină foarte puternică. Pe modul auto, Zenfone 2 produce rezultate foarte zgomotoase, care duc la pierderea detaliilor. Camera întâmpină probleme la focalizare în lumină slabă, care sunt puţin atenuate de modul de noapte. Din păcate, nici modul de fotografie nocturnă nu oferă rezultate cu mult mai bune. Spre diferenţă de modul auto, care poate înregistra fotografii la 13 megapixeli, atunci când este folosită opţiunea „low light”, imaginile sunt realizate în format 16:9 la rezoluţie de 3 megapixeli.
Fotografiile sunt utilizabile pentru urcarea pe reţele de socializare sau pentru imortalizarea unui moment foarte important, atunci când nu ai nimic altceva la îndemână, dar nu este cea mai bună soluţie pentru instantanee la purtător. Nici filmarea nu oferă rezultate mai bune, aceleaşi probleme de focalizare, combinate de data aceasta cu un bitrade scăzut, duc la imagini fără prea multe detalii, cu artefacte de procesare pretutindeni.
Camera frontală este însă la un nivel acceptabil. Aceasta dispune de tot felul de funcţii orientate către fanii fotografiilor selfie, precum panoramă şi „beautification” şi realizează fotografii decente atât în lumină artificială, cât şi în lumină naturală.
Player-ul implicit de redare audio nu este cel mai avansat, însă oferă destule opţiuni încât să fie util. Acesta oferă posibilitatea de sortare după toate criteriile obişnuite: album, artist, numele melodiilor, gen, compozitor sau redare în funcţie de filesystem. De asemenea, acesta are integrare cu mai multe servicii cloud, precum ASUS HomeCloud, Google Drive, Dropbox şi OneDrive, deci cei care au muzica stocată pe unul dintre aceste servere, pot să redea melodiile direct şi le pot chiar descărca direct din aplicaţie, cu opţiuni pentru redare şi descărcare prin WiFi şi LTE sau doar prin WiFi.
Am întâmpinat o funcţie mai ciudată pentru un player audio în Music de la ASUS: Sleep Timer. Astfel, poţi programa redarea de muzică să se oprească după un interval de timp, cu opţiunea de a lăsa ultima melodie să fie redată integral. Egalizatorul nu include nimic cu adevărat special. Acesta are preset-urile clasice pentru diferite genuri de muzică, cât şi posibilitatea de a seta intensitatea frecvenţelor manual. Atunci când este conectat un headset, apar şi opţiunile Bass Boost şi Surround Sound, fiecare cu nivelul său de intensitate. Conectarea unor căşti sau boxe este indicată pentru ascultarea de muzică, întrucât difuzorul oferă o calitate a sunetului sub aşteptări. Acesta este destul de puternic pentru a se face auzit atunci când sună telefonul, însă oferă un sunet lipsit de bas şi mult prea concentrat pe frecvenţele înalte. Datorită formei curbate a spatelui, difuzorul nu este acoperit atunci când este poziţionat pe o suprafaţă dreaptă.
La capitolul redare video, ASUS nu a oferit un software foarte avansat. Există două aplicaţii prin care pot fi afişate clipurile video: aplicaţia Gallery de la ASUS sau aplicaţia Photos de la Google. Cum probabil Photos este cunoscut de orice utilizator de Android, ne vom concentra puţin pe ce oferă Gallery. Adevărul este însă că nu oferă prea multe. În afară de redare standard, cu acces la butoanele play, next şi previous, alături de o bară de progres, nu există altă funcţionalitate. Singura altă capabilitate este partajarea fişierului în alte aplicaţii, fie pentru a fi transmis prin e-mail sau reţele de socializare, fie pentru urcarea lui pe un serviciu cloud precum YouTube, Facebook sau Google Drive.
O funcţie interesantă, care chiar ar putea fi utilă este blocarea orientării ecranului în timpul redării. Utilizatorul are la îndemână un buton care să rotească orientarea din modul implicit landscape în cel portrait, o funcţie pe care nu ne-ar deranja să o vedem în mai multe player-e video.
Modulul GPS utilizat de către ASUS pare să fie de înaltă calitate, oferind conectare rapidă, în doar câteva secunde la sateliţi. Acesta nu pare să fie foarte puternic însă, simple schimbări ale poziţiei în care este ţinut telefonul necesitând reconectarea. Din fericire, atunci când este folosit într-o singură poziţie, pe bordul maşinii, de exemplu, funcţionează fără întreruperi.
În acest moment, ASUS pare să fie una dintre puţinele companii care chiar livrează atunci când promite ceva. Zenfone 2 în varianta cu 4 GB memorie reuşeşte să ofere performanţe apropiate de unele flagship-uri ale momentului, la jumătate de preţ, reuşind chiar să le întreacă în anumite situaţii. În comparaţie cu HTC One M9, de exemplu, diferenţele de performanţă sunt minore, iar camera foto de pe Zenfone reuşeşte să producă rezultate mai bune în anumite scenarii. Pe lângă toate acestea, autonomia peste 30 de ore recomandă acest terminal celor care doresc să nu care cabluri sau adaptoare de priză peste tot.
Cu mici obiecţii la capitolul camere foto şi software, Zenfone 2 reuşeşte să fie un terminal demn de recomandare în segmentul de preţ vizat. Cei care nu vor să rişte prea mult vor avea la dispoziţie însă şi versiunea cu procesor de 1,8 GHz şi 2 GB memorie RAM, care oferă performanţă asemănătoare, la un preţ sensibil mai mic. Zenfone 2 în varianta cu 4 GB memorie RAM este disponibil în magazinele de profil autohtone la preţul de 1.649 lei, în timp ce varianta cu 2 GB memorie RAM costă doar 899 lei.
Performanţă ridicată
Design plăcut
Autonomie peste medie
Interfaţa ZenUI bine realizată
Preţ excelent
Bateria poate fi schimbată doar în service
Camera foto sub aşteptări
Bloatware integrat în ZenUI