ZenFone 5 a fost un mid-range premium foarte interesant şi ne-a plăcut la momentul lansării, însă cu toţii eram interesaţi să vedem mai degrabă modelul ZenFone 5Z, anunţat la MWC cu hardware high-end şi cu un preţ nu foarte ridicat. Ei bine, acum că l-am avut pe mână şi l-am întors pe toate părţile, putem să confirmăm exact ceea ce a prezentat şi ASUS în cadrul evenimentului de lansare: este un ZenFone 5 mult mai puternic.
Nici nu vom vorbi din nou despre design, întrucât ZenFone 5Z este absolut identic la exterior cu telefonul testat anterior. Vorbim despre acelaşi dispozitiv realizat din sticlă şi aluminiu, bine pus la punct, cu un design asemănător cu cel al lui iPhone X, dar cu ecran mai mare. De altfel, ambele modele ZenFone vin şi cu jack audio şi senzor de amprentă, ceva ce telefonul Apple nu oferă.
Ecranul este de asemenea identic cu cel de pe ZenFone 5, deci nu prea are sens să vorbim din nou despre el. Din păcate, suferă de aceleaşi probleme: colţurile rotunjite nu sunt realizate perfect, iar panoul IPS nu se „confundă” la fel de bine cu rama pentru a masca „bretonul”, asemeni unui model echipat cu OLED. Totuşi display-ul este foarte bun, iar dimensiunile sale par a fi ideale pentru un dispozitiv cu ecran „fără margini”.
După cum se poate observa şi pe lista de specificaţii, singurele diferenţe notabile faţă de ZenFone 5 sunt evidente la capitolele chipset, memorie RAM şi spaţiu de stocare. În utilizare normală, majoritatea utilizatorilor nu vor vedea foarte mari diferenţe faţă de cele două dispozitive, însă există destule motive pentru care ai vrea să cumperi modelul ZenFone 5Z faţă de ZenFone 4.
În primul rând, chiar dacă camerele foto sunt similare, procesorul de imagine de pe ZenFone 5Z va asigura o procesare mai bună a fotografiilor, oferind rezultate îmbunătăţite. Da, diferenţele nu sunt enorme, dar există şi uneori pot face diferenţa între o fotografie utilizabilă şi una mişcată.
Apoi intră în discuţie modurile de utilizare. Poţi face mult mai multe cu un telefon echipat cu Snapdragon 845. Poţi edita clipuri Full HD sau 4K mult mai repede, poţi rula cele mai recente jocuri video sau aplicaţii care folosesc grafică 3D complexă la framerate mai mare şi cu o calitate grafică superioară. De asemenea, te poţi asigura că telefonul va fi performant mult mai mult timp după cumpărare. Un dispozitiv cu hardware de top la momentul achiziţiei poate rezista lejer 2-3 ani fără să dea semne de oboseală, spre diferenţă de modelele mai ieftine.
Nu în ultimul rând, memoria RAM asigură rularea mai multor aplicaţii simultan, ceva ce se „simte” din ce în ce mai mult, mai ales acum când folosim mai multe aplicaţii de social media, o aplicaţie de editat poze, un browser şi clienţi de e-mail simultan şi jonglăm între ele destul de des. Testele de performanţă confirmă însă ceea ce ştiam deja: ZenFone 5Z este un smartrphone la fel de performant precum alte dispozitive de top de pe piaţă.
Test | Scor |
3DMark Ice Storm Unlimited | 64.444 puncte |
3DMark Slingshot Extreme – Vulkan | 3.729 puncte |
PC Mark Work 2.0 | 8,160 puncte |
AnTuTu | 267.248 puncte |
GeekBench | Single-Core: 2.476 / Multi-Core: 8.631 |
A1SD | Read: 763,11 MB/s / Write: 208,33 MB/s |
Design şi construcţie premium
Mult mai performant decât modelul ZenFone 5
Procesare foto îmbunătăţită
Raport performanţă/preţ foarte bun
Recunoaştere facială şi amprentă foarte performante
Include husă de silicon în pachcet
Camera foto încă nu se ridică la nivelul concurenţei
Interfaţa software are nevoie de îmbunătăţiri
Multe aplicaţii proprietare pre-instalate