ASUS ZenFone 6 review: performanţă de top la jumătate de preţ

31.05.2019
ASUS ZenFone 6 review: performanţă de top la jumătate de preţ
Software, securitate, audio

Software, securitate, audio

Spuneam anterior că ASUS a renunţat la interfaţa Zen UI cu multe personalizări. ZenFone 6 este livrat cu un Android 9.0 Pie „aproape” curat. Vorbim despre o interfaţă fără personalizări agresive, însă cu funcţii şi aplicaţii ASUS integrate. Avem de a face cu o aplicaţie de galerie proprietară, o aplicaţie de vreme, un calculator, aplicaţie pentru înregistrări, aplicaţia de ceas şi un file manager, cât şi aplicaţia pentru transfer de date de pe telefonul vechi pe cel nou. În rest totul este la standardul „Google”, cu toate aplicaţiile uzuale din Google Suite. Singurele aplicaţii pre-instalate de la producători terţi sunt Facebook, Instagram şi Messenger, aplicaţii pe care de obicei majoritatea utilizatorilor le instalează oricum.

Google Discover este integrat ca ecran implicit la glisarea spre dreapta, în timp ce interfaţa este minimalistă. Sistemul de navigaţie nu este însă cel de la Google bazat pe gesturi, pe care l-am întâlnit cel mai recent pe Motorola One Vision, ci este cel clasic, bazat pe butoane de navigaţie. Astfel, există două posibilităţi pentru a chema Google Assistant: fie ţii apăsat pe butonul Home, fie apeşi pe Smart Key, butonul fizic de deasupra butoanelor de volum.

În timp ce Smart Key poate fi configurat, ASUS nu oferă libertate deplină. Există acţiuni predefinite pentru apăsare scurtă, apăsare lungă şi apăsare dublă, care pot fi alese dintr-o listă. Implicit, apăsarea scurtă cheamă Google Asssistant, apăsarea dublă porneşte blitz-ul pentru funcţia de lanternă, iar apăsarea lungă permite rostirea comenzilor pentru asistent, după care le şi realizează atunci când butonul nu mai este apăsat.  Printre opţiunile de personalizare sunt modurile de sunet (silent/vibrate/sound), posibilitatea de a realiza un screenshot şi de a porni camera. În aplicaţia de cameră, Smart Key este implicit butonul de captură. Şi în acest caz poate fi modificată funcţia butonului.

ZenFone 6 permite deblocarea prin intermediul amprentei, ceva de bază pentru orice dispozitiv Android, însă dispune şi de deblocare prin intermediul recunoaşterii faciale. Acest lucru foloseşte motoraşele camerei mai des, lucru care nu este tocmai indicat, având în vedere că mecanismul camerei cam are un „termen de expirare”. Oricum, deblocarea facială este mai lentă decât cea prin amprentă, deci nu este tocmai încurajată utilizarea ei.

O adevărată surpriză a fost faptul că ZenFone 6 este un dispozitiv cu difuzoare stereo, cu performanţă peste medie. La 500 euro, telefoanele în general au un singur difuzor pentru redare, acesta fiind de obicei de calitate slabă. În cazul lui ZenFone 6 sunetul este puternic şi clar mai bun decât pe alte telefoane cu preţ similar. Dezamăgitor este însă faptul că difuzorul pentru apeluri redă doar frecvenţe înalte şi medii la un volum mai mic decât difuzorul principal.

 

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună
Construcţie din materiale de calitate
Are jack pentru căşti şi husă de plastic în pachet
Autonomie foarte bună
Cameră decentă
Ecran fără decupaje
Sistem de operare „curat”

Părţi negative

Ecranul nu este foarte luminos
Telefonul se încinge în partea de sus în aplicaţii „pretenţioase”
Camera rotativă ar putea ceda în timp
Redarea stereo putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult