În ciuda faptului că ZenFone 6 este bine construit şi foarte performant, ASUS a ales să se concentreze pe performanţa foto a telefonului în cadrul prezentării oficiale. De altfel, camera este elementul de design definitoriu pentru acest dispozitiv, însă ar putea fi şi picătura care umple paharul pentru cineva care era încă nehotărât în legătură cu acest dispozitiv.
ASUS numeşte camera de pe ZenFone „Flip Camera” şi a echipat-o cu doi senzori. În timp ce majoritatea smartphone-urilor de top vin acum cu trei camere pe spate, sau chiar patru, ASUS consideră că o cameră principală şi una secundară ultra-wide sunt de ajuns. Adevărul este că rareori am simţit nevoia de a folosi camera cu zoom, iar zoom-ul digital asigurat de camera de 48 megapixeli de pe ZenFone 6 este de multe ori de ajuns, în ciuda faptului că acesta este semnificativ mai slab decât o soluţie de zoom optic.
Camera principală este echipată cu un senzor Sony IMX586 stabilizat optic, acelaşi pe care l-am mai întâlnit şi pe alte smartphone-uri mid-range de anul acesta. Camera foto este capabilă să realizeze fotografii la 48 megapixeli sau la 12 megapixeli prin interpolare de pixeli, pentru a îmbunătăţi detaliile şi a scădea zgomotul de imagine. Mai mult, avem de a face cu un dispozitiv capabil să înregistreze clipuri video în 4K la 60 de cadre pe secundă, ceva ce este foarte rar întâlnit ciar şi pe dispozitive high-end de top.
Întrucât camera principală poate fi folosită şi drept cameră pentru selfie-uri, aceasta este acum cea mai performantă cameră frontală de pe smartphone-uri. Permite filmări frontale la 4K60, permite fotografii cu mod portret, cât şi posibilitatea de a realiza fotografii ultra-wide de grup. De altfel, camera seundară de 13 megapixeli nu este la fel de performantă. Aceasta poate realiza fotografii bune doar în lumină puternică, în timp ce plaja dinamică este semnificativ scăzută. Nu în ultimul rând, filmările cu camera ultra-wide se opresc la 4K30.
Când vine vorba despre performanţă, ZenFone 6 se descurcă chiar mai bine decât m-aş fi aşteptat. ZenFone 4 şi 5 au pornit motto-ul „We
Sunt interesante însă capabilităţile pe care telefonul le primeşte datorită camerei rotative. Aceasta poate fi orientată în orice direcţie, graţie unui sistem de control manual al motoarelor, putând realiza o fotografie în faţă chiar şi cu spatele telefonului orientat în jos. Panoramele pot fi captate manual prin mişcarea telefonului, sau pot fi automate, prin mişcarea camerei, în timp ce pentru filmare există un mod care urmăreşte subiectul.
Pentru fotografiile pe timp de noapte, ASUS a integrat un mod nocturn cu expunere lungă, nu foarte diferit faţă de ceea ce oferă Google sau Huawei. Rezultatele sunt bune, având în vedere hardware-ul integrat, însă asemeni altor soluţii, este necesară păstrarea telefonului cât mai stabil în timpul capturii. Acest mod este realizat în special pentru fotografii fără elemente în mişcare. De asemenea, camera ultra-wide nu permite folosirea modului nocturn, iar fotografiile realizate cu aceasta pe timp de noapte sunt de cele mai multe ori inutilizabile, din cauza zgomotului de imagine şi lipsei detaliilor.
ZenFone 6 ar putea fi smartphone-ul perfect pentru cei care au un buget limitat, însă îşi doresc performanţă de top şi o cameră foto decentă. Într-adevăr, preţul scăzut duce la câteva compromisuri: ecran IPS în loc de OLED, lipsa rezistenţei la apă şi lipsa încărcării wireless, însă restul telefonului este la un nivel foarte apropiat de cel al altor dispozitive de două ori mai scumpe.
De altfel, există şi câteva avantaje pe ZenFone 6: o cameră foto frontală mult mai bună decât ceea ce găsim pe alte dispozitive, un acumulator mare, care asigură autonomie foarte bună, un ecran fără decupaje şi un sistem de operare Android „curat”. Ba chiar şi jack-ul de căşti poate fi considerat un avantaj peste dispozitivele high-end din prezent.
Având în vedere toate acestea, ZenFone 6 de la ASUS este uşor de recomandat, singurul semn de întrebare fiind camera rotativă, al cărei mecanism ar putea ceda în timp. Totuşi, dacă ştiţi că nu veţi folosi foarte mult camera pentru selfie-uri şi dacă nu sunteţi genul care să scăpaţi prea des telefonul, probabil că mecanismul va rezista mult în timp. De altfel, ASUS a integrat şi o funcţie de siguranţă, care închide camera atunci când detectează mişcare rapidă, precum în cazul unei căzături. Noi nu am avut curajul să testăm rezistenţa lui ZenFone 6 la şocuri mecanice, însă nici nu încurajăm pe nimeni să o facă.
Performanţă foarte bună
Construcţie din materiale de calitate
Are jack pentru căşti şi husă de plastic în pachet
Autonomie foarte bună
Cameră decentă
Ecran fără decupaje
Sistem de operare „curat”
Ecranul nu este foarte luminos
Telefonul se încinge în partea de sus în aplicaţii „pretenţioase”
Camera rotativă ar putea ceda în timp
Redarea stereo putea fi mai bună